VUČIĆ POSLE SUSRETA S DODIKOM I CVIJANOVIĆEVOM: Nismo nimalo zainteresovani za bilo kakvo priznanje Prištine!

10:58

24.11.2022

Podeli vest:

Printscreen/Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  posle sastanka u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikikom u obraćanjujavnsoti  čestitao je oboma na izboru i naveo da su razgovarali o problemima u regionu, važnim infrastrukturnim projektima, putevima, kao i da su uskladili stavove i razmotrili političku situaciju, te situaciju na KiM o kojoj se sinoć satima razgovaralo s Briselom.

„Upoznao sam gospođu Cvijanović i predsednika Dodika o situaciji na KiM. Razgovarali smo i o mnogim važnim projektima. Ove nedelje biće formiran zajednički tim, uložićemo veliki novac u izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini“, rekao je Vučić.

On je dodao da je sinoć do ponoći razgovarao najmanje 50 puta s Briselom.

Imamo sve veću trgovinsku razmenu što se tiče Bosne i Hercegovine. Oko 2,3 milijarde u prvih devet meseci. Približavamo se tome da uskoro budemo broj  jedan partner za BiH – istakao je Vučić i dodao da je veoma važno da imamo što bolje odnose.

Naglasio je da će u Srbiji uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone. Predsednik se zahvalio i narodu u Srpskoj koji je uvek uz Srbiju i što brinu o nama koliko mi brinemo o Srpskoj.

Vučić je istakao da su razgovarali i o HE Buk Bijela i aerodromu u Trebinju sa ciljem da se svi infrastrukturni projekti održe i završe i pored krize u svetu i velikog poskupljenja građevinskog materijala i troškova gradnje.

Željka Cvijanović je u svom obraćanju naglasila da ih i na novim pozicijama očekuju veliki izazovi.

– U periodu koji je pred nama treba razrešiti mnoga pitanja i dileme. Trebaće nam mnogo napora i podrške Srbije – istakla je ona.

printscreen/PinkTV

Milorad Dodik je istakao da je ovo prvi radni sastanak posle izbora i da su oni baš tako želeli.

– Razgovarali smo o svim važnim tetamam u okruženju. Rekao sam predsedniku da međunarodni faktor dodatno pritiska Srbiju i Srpsku – rekao je Dodik.

Dogovorili smo se da nakon formiranja vlade u Republici Srpskoj, održimo zajedničke sednice vlada gde ćemo detaljnije govoriti o svim pitanjima koja su danas bila na dnevnom redu, istakao je Dodik i naveo da je Srbija zemlja koja ne okleva da podrži teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, što je u redu.

– Naivno je verovati da je moguće da se pitanja odvoje i rešavaju na neki odvojeni način. Mi stojimo iza našeg naroda na Kosovu i Metohiji – rekao je Dodik ističući da je Srbija u epicentru međunarodnih pritisaka i vezano za Prištini, i po pitanju sukoba u Ukrajini, naglasio je Dodik.

– Kao što je Vučić rekao stvari se usložnjavaju. Bitna je podrška koju dobijamo od Srbije. Radićemo na što većoj vrednosnoj integraciji Srbije i Republike Srpske. To su specijalne veze, koje su zadate Dejtosnkim sporazumom i to ne bi trebalo nikoga da zabrinjava – naveo je Dodik.

Odgovraući na pitanje novianara o  „Rezoluciji Evropskog parlamenta“, predsednik Vučić je rekao da je „interesantno kako se naši mediji ponašaju i kako niko ne voli da čita“.

„EP nije doneo čak ni Rezoluciju, već Preporuke.Suština teksta je važna. Nisu u pitanju samo sankcije, već pokušaj da se disciplinuje vlada Srbije. Preskočili su da vam pročitaju deo koji govori u tim Preporukama da moramo da priznamo nezavosno Kosovo. Pa pitam sve te koji hoće da nam govore o dobronamernosti onih koji donose te Preporuke – zašto ste to sakrili? Mnogo važnije od sankcija je to što od nas traže međusobno priznanje. Zašto to krijemo od ljudi. Krije jedan deo naše političke i medijske javnosti zato što bi onda ljudima bilo jasno šta ti i takvi žele Srbiju. Juče je Alijev rekao jednu važnu stvar – samostalnost i nezavisnost država, a vi ste, rekao je meni takav imidž zemlje izgradili, napravili ne ogleda se u tome da jedna zemlja ima himnu, zastavu i grb već se ogleda po donošenju odluka. Nisam se mnogo uznemirio zbog njihovih preporuka, dokon pop i jariće krsti- reao je Vučić i naglasio:

Nismo zainteresovani za priznanje sa Prištinom, nimalo. Nastavićemo da slušamo sve što govore, a odluke ćemo da donosimo u interesu naše države.

Istakao je da Sarajevo blokira mnoge važne projekte za Republiku Srpsku.

Sastanak je počeo oko 10 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.
Nakon sastanka predsednik Vučić obratiće se povodom dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama.

(Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.