SUĐENJE KRIMINALNOJ GRUPI VELJKA BELIVUKA: Svedok saradnik Srđan Lalić NASTAVLJA SVEDOČENJE o otmici I.S.

10:35

29.11.2022

Podeli vest:

MUP Srbija

Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka nastavljeno je danas, nakon što su pročitana rešenja kojima se odbijaju zahtevi odbrane drugookrivljenog Marka Miljkovića za izuzeće više tužilaca, od postupajućeg zamenika Saše Ivanića do republičkog tužioca Zagorke Dolovac.

Odbrana je, pored Ivanića i Dolovac, tražila izuzeće višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića, šefa Tužilaštva za organizovani kriminal Mladena Nenadića, apelacionog tužioca Milana Kilibarde.

Miljkovićev branilac Vladimir Petrović je, reagujući na tu odluku, istakao da je ukinuto pravo na pravično suđenje i da se takvim odlukama preti da sudnica ostane prazna, bez okrivljenih i njihovih advokata.

Potom je  izlaganjem okrivljenog saradnika Srđana Lalića, trebalo da se nastavi suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje u nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Lalić je počeo izlaganjem o otmici I.S, navodeći da su tog dana mlađi navijači uhvatli I.S. jer je prema njihovim navodima špijunirao ovu grupu, zbog čega su ga tukli i stavili u restoran na stadionu FK Partizan.

Prema Lalićevim navodima, on je par puta udario oštećenog po nogama, a čuo je da su ga ostali navijači drogirali, nakon čega je, kako je rekao, Lalić dao oštećenom 2.000 dinara i povukao se u kancelariju.

Kazao je da je grupa planirala ubistvo Luke Perenčevića i Dejana Savića. Perenčević je ubijen u maju ove godine na Banjici.

Miljković je zatim ukazao da Lalić ne sme da ima ispred sebe papire, odnosno teze, citirajući tačke zakona.

Advokat odbrane je rekao da Lalić nije stručan da priča o kriptovanoj aplikaciji „Skaj“, zbog čega smatra da mu sudsko veće to treba da zabrani, čemu se tužilac protivio.

Odbrana smatra da ne može Lalić da pominje „Skaj“ jer sud nije doneo odluku da li će ta komunikacija biti dokaz tokom postupka.

Sudija je zatim rekla da okrivljeni-saradnik ima pravo da priča kako je bio distrubuter za „Skaj“ i na koji način je to funkcionisalo

Podsetmo, prethodno ročište je odloženo, jer je Miljkovićev branilac Vladimir Petrović tražio izuzeće postpajućih tužilaca Zorana Babića i Saše Ivanića, kao i Tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, Višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića, Apelacionig tužioca Tomislava Kilibarde i Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

Lalić je na prethodnim suđenjima detaljno pričao o ubistvima sa optužnice, kao i o zločinima koji se na njoj nisu našli. On je potvrdio da je ova grupa bila oslonjenja na „Kavački klan” čiji je vođa Radoje Zvicer, za kojeg je rekao da je dao pet miliona evra da se promeni vlast u Srbiji, jer je kao najveću pretnju po klan video predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog čega je planirana njegova likvidacija . Pričao je i o trgovini drogom, oružju, otmicama, objašnjavajući kako je grupa funkcionisala.

Lalić je pored ubistava sa optužnice, pričao i o ubistvima Ljubomira Markovića Kiće, Ljubomira Lainovića, Vlastimira Miloševića, Mirka Kojića, Adisa Spahića, Damira Hodzića, Aleksandra Šarca, Mileta Radulovića „Kapetana“, Mirka Kojića, Miloša Perunićića, Igora Dedovića, Stevana Stamatovića i drugih. Nakon Lalićevog iskaza i pitanja slede i drugi okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević. Lalić se sa Tužilaštvom za organizovani kriminal nagodio da za kaznu zatvora od 18 godina priča o zločina nekadaašnjih prijatelja, pripadnika ove organizovane kriminalne grupe, prenosi Tanjug.

(RTS, Tanjug)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.