ODRŽANA POSLEDNJA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA PANČEVA: U gradskoj kasi sedam milijardi!

10:02

27.12.2022

Podeli vest:

Milan Šupica

PANČEVO – Odbornice i odbornici Skupštine grada sastali su se poslednji put u godini na izmaku 27. decembra. Na dnevnom redu se nalazilo preko 80 tema, a ubedljivo najvažnija bila je usvajanje budžeta Grada Pančeva za 2023.
O gradskoj kasi i svemu u vezi s njom opširno je govorio gradonačelnik Aleksandar Stevanović, a suma sumarum je da će Grad u narednoj godini raspolagati s nepunih sedam milijardi dinara, odnosno s tačno 6.908.000.000.

Otvaranje novih radnih mesta

Stevanović je kazao da je pred nama godina koja neće biti laka zbog svega što se dešavalo u svetu ove teške godine. Prema njegovim rečima „ipak, 2022. godinu završavamo s velikim uspehom”. Dodao je:
– Budžet za 2023. godinu je, kao i ovogodišnji, budžet kontinuiteta, jer samo na taj način i takvim planiranjem možemo da realizujemo velike investicije u našem gradu. Gledajući pre svega prihodovnu stranu, gledali smo da planirani prihod bude realan, pa smo tek onda, nakon te analize, pristupili i izradi rashodovne strane koja je u skladu s prihodima. Jednostavno, trudili smo se da odgovorno i domaćinski vodimo grad, da obezbedimo neometano i stabilno funkcionisanje javnog i komunalnog sektora, odnosno svih sistema koji čine jednu lokalnu samoupravu. To je bila polazna osnova da opredelimo sredstva za sve ono što čini nesmetano delovanje jedne jedinice lokalne samouprave. Kada smo to završili, vodili smo računa o potrebama sugrađana, njihovim zahtevima i sve ono što nam je preostalo usmerili smo ka tome.
Gradonačelnik je rekao i da je tim na čijem je čelu uspeo da podigne budžet na jedan novi nivo.
– Budžet ove godine je nadmašio istorijski prošlogodišnji iznos, zahvaljujući otvaranju novih radnih mesta u severnoj zoni, pre svega, ali i svim pratećim delatnostima severne i južne industrijske zone. Vodeći se politikom našeg predsednika Aleksandra Vučića, prateći politiku otvaranja novih radnih mesta, koja su nam donela povećanje prihoda u svakom smislu, uspeli smo da povećamo budžet Grada Pančeva i stvorimo mogućnosti da novim budžetom završavamo investicije započete ove godine i da planiramo nove koje ćemo realizovati ili započeti njihovu realizaciju tokom 2023. Veliki broj kapitalnih investicija se nalazi u budžetu našeg grada, a biće raspoređene ravnomerno u svakoj sferi društva – kazao je Stevanović.

Radovi na kanalizaciji

On je objasnio da se pošlo od putne infrastrukture.
– Slušajući naše sugrađane, opredelili smo sredstva za rekonstrukciju i rehabilitaciju puteva i ulica u našem gradu. Plan o tome kada i šta će se konkretno raditi napravićemo tokom januara. Konačno je u 2023. godini došla na red kompletna rekonstrukcija Ulice Dimitrija Tucovića. Taj posao započećemo sledeće godine, a s obzirom na to da se radi o ulici koja je jedna od najdužih u našem gradu, radove ćemo završiti 2024. Važno je da krenemo u tu rekonstrukciju, jer je ta ulica, pored Ulice cara Lazara i Ulice Radomira Putnika, jedna od najvažnijih u našem gradu. Takođe, planiramo kompletnu rekonstrukciju Ulice Mihaila Obrenovića. Za prvu fazu rekonstrukcije ove ulice već smo sklopili ugovor i radovi će početi čim vreme dozvoli, a za drugu fazu smo preneli sredstva i biće realizovana tokom 2023. godine – najavio je Stevanović.

Gradonačelnik je dodao da su budžetom za 2023. planirana i sredstva za infrastrukturne radove na kišnoj i fekalnoj kanalizaciji. Pre svega, gradiće se mreža fekalne kanalizacije u naselju Karaula, jer je to jedna od poslednjih tačaka u našem gradu koje je nemaju, a veliki broj naših sugrađana živi u tom naselju. Stevanović je bio jasan:
– To je naša obaveza, kako na Karauli, tako i u drugim delovima grada: moramo da omogućimo svim našim sugrađanima da dobiju fekalnu kanalizaciju u svojim naseljima i mogućnost priključenja na mrežu, jer na taj način podižemo kvalitet života u Pančevu. Takođe, s partnerima radimo i na rešenju ovog problema u naseljenim mestima. Odlučili smo da ove godine uložimo novac iz budžeta Pančeva i za izgradnju dela mreže kišne kanalizacije na Strelištu, i to u Ulici Dušana Petrovića Šaneta, koja je jedna od glavnih ulica u tom naselju, a godinama u nju nije ulagano. Izgradnjom kišne kanalizacije stvoriće se uslovi za dalje uređenje te ulice i nadam se da ćemo uspeti sve to da uradimo tokom 2023. Kišnu kanalizaciju smo planirali da uradimo u još nekim ulicama na Strelištu, u Prešernovoj ulici, u ulicama Ive Andrića i Stevana Sremca, kod trafostanice Pančevo 1 – na mestu gde je možda i najizraženiji ovaj problem.

Grrad Pančevo

Budžetom Grada Pančeva za narednu godinu opredeljena su i sredstva za nastavak izgradnje objekta zgrade Zavoda za javno zdravlje i za početak realizacije gradnje novog objekta u okviru Gimnazije „Uroš Predić”.
– Ove godine smo izradili projektno-tehničku dokumentaciju i dobili građevinsku dozvolu na osnovu koje ćemo tokom 2023. godine krenuti u realizaciju izgradnje novog objekta od velikog značaja za našu gimnaziju, kojoj ponestaje kapacitet u kabinetima i učionicama. Tako ćemo omogućiti Gimnaziji staroj 159 godina da mladim Pančevcima koji kreću u srednju školu pruži još kvalitetniju nastavu i da tako stiču obrazovanje. Za tu namenu smo iz budžeta opredelili 81.500.000 dinara za 2023. godinu, a isti iznos smo planirali i za 2024. godinu – naveo je gradonačelnik.
On je zaključio da se nastavljaju i ulaganja u naša naseljena mesta, tj. da je „putna infrastruktura, naravno, nešto o čemu stalno pričamo, ali pored toga, u budžetu za 2023. godinu obezbeđena su sredstva za investicije koje će se odnositi na izgradnju kapela u Ivanovu i Dolovu”. On je ponovio i da će Banatsko Novo Selo sledeće godine dobiti vrtić, te da će deo škole biti adaptiran za dve vrtićke grupe, pa roditelji neće morati mališane da dovode u Pančevo.
Pošto je gradonačelnik s govornice ispraćen aplauzom, prešlo se na, uglavnom, kadrovske odluke i programe poslovanja javnih komunalnih preduzeća i ustanova kulture. Poslednja sednica Skupštine grada u ovoj godini trajala je dva i po sata.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.