CIKLON „BOMBA“ NE POSUSTAJE: Više od 60 mrtvih u SAD i Kanadi

09:42

28.12.2022

Podeli vest:

Pixabay

Snežni ciklon „bomba“ ne posustaje u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Više od 60 ljudi je stradalo. Bez struje je više od četvrt miliona građana. Smirenje oluje očekuje se za nekoliko dana.

U američkoj državi Njujork nastradalo je najmanje 28 ljudi, od kojih većina u gradu Bufalu.

Smrtni slučajevi usled oluje prijavljeni su i u Vermontu, Ohaju, Misuriju, Viskonsinu, Kanzasu i Koloradu. Najhladnije je u državi Montani, gde je temperatura 45 stepeni ispod nule.

Mnoge žrtve pronađene su smrznute u svojim automobilima, u kojima su bili zaglavljeni usled mećave, čekajući da budu spasene, prenosi Skaj njuz. 

Bez struje je više od četvrt miliona ljudi, a hiljade putnika ostalo je zaglavljeno na aerodromima širom Amerike.

Šta je ciklon „bomba“

Ciklon „bomba“, meteorološki je fenomen koji se jednostavno može objasniti kao oluja koja se veoma brzo pojačava. Nastaju kada se vazduh koji je blizu Zemljine površine brzo podigne u atmosferu i dođe do naglog pada pritiska, najmanje 24 milibara u roku od 24 sata.

Kod ciklon „bombe“, kako se vazduh podiže, vetar spiralno ulazi u podnožje oluje. Sve dok vazduh nastavlja da raste na vrhu oluje brže nego što on može da se zameni pri dnu, barometarski pritisak će nastaviti da opada.

Kao i kod uragana, niži vazdušni pritisak dovodi do jače oluje, prenosi En-Bi-Si njuz.

Meteorolozi su uporedili nagli pad pritiska sa eksplozijom bombe, koristeći reči kao što su „eksplozivna ciklogeneza“ i „bombogeneza“ da opišu proces formiranja oluje.

(RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.