Na Savindan većina verujućih domaćica u našoj zemlji mesi perece. Ovo je recept za najbolje domaće perece, koje će vaši ukućani obožavati.
Sastojci za testo:
300-350g brašna
20g kvasca
1 kašičica šećera
200 ml vode
50 ml ulja + ulje za premazivanje
1 kašičica soli
Za slani deo:
- 1 kašičica soli
- 2 kašike brašna
- 4-6 kašika vode
Priprema:
U većoj činiji izdrobite kvasac, pa dodajte kašičicu šećera i brašna, i 200 ml mlake vode. Sastojke promešajte, pa ostavite 10 minuta na toplom, da se kvasac aktivira.
Zatim dodajte ulje, pa postepeno dodajte brašno i so. Umesite glatko, mekano testo. Testo je jako lepljivo, ali nemojte da dodajte previše brašna, kako bi Vam pecivo bilo što mekše. Kako ne biste dodavali puno brašna , testo uvaljate u ulje, stavite u pobrašnjenu činiju i ostavite pokrivenu 60 minuta da naraste.
Testo oblikujte u duguljasti valjak pa podelite na 6 delova. Formirajte 6 loptica. Stavlite ih na pobrašnjenu radnu površinu. Uzmite lopticu i na čistoj radnoj površini razvcite što duži valjak, a zatim ga preklopite i oblikujte perecu. Perece stavite na tepsiju sa papirom za pečenje i ostavite pokriveno 10 minuta. Za to vreme uključite rernu na 250 C da se greje. Pecite perece 10 minuta na 210 stepeni. Za to vreme pripremte slani preliv.
Promešajte 1 kašičicu soli sa 2 kašike brašna i 4-6 kašika vode. Smesa treba da bude gustine kao za palačinke. Smesu išarajte preko testa i vratite u rernu da se peče na 210 stepeni, dok pecivo ne porumeni. Pečene perece poprskajte sa malo vode i pokrijte krpom ili folijom, kako bi dodatno omekšale.
(Pančevac/Stil)