MI PITAMO ZA SMILJANU S KOTEŽA Imate li pravo na penziju s manje od 40 godina staža?

13:37

17.02.2023

Podeli vest:

Pixabay

Da li po Zakonu o PIO uopšte može da se ostvari pravo na penziju s manje od 40 godina radnog staža, pita naša sugrađanka Smiljana S. s Koteža.
Odgovor: Pravo na starosnu, to jest prevremenu starosnu penziju osiguranik može da ostvari i s manje od 40 godina staža osiguranja kada navrši određene zakonom propisane godine života. Uslov za starosnu penziju je najmanje 15 godina staža osiguranja i navršenih 65 godina života za muškarce, dok je za žene osiguranike predviđen prelazni period do 2031. godine u kome će se starosna granica postepeno podizati svake godine do 65. godine. Za prevremenu starosnu penziju uslov je najmanje 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života, s tim što takođe postoji prelazni period do 2024. godine u kome se postepeno podiže starosna granica za žene i muškarce i staž osiguranja za žene.

Kada je reč o pravilima koja važe od 1. januara 2023. godine, s najmanje 15 godina staža osiguranja žene će moći u penziju kad napune 63 godine i šest meseci života, a muškarci s navršenih 65 godina. Na početku ove godine došlo je do izmena i u pogledu funkcionisanja prevremenog odlaska u penziju. Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju od 1. januara 2023. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 60 godina života, a ženama najmanje 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života. Ovo će važiti sve do 2024. godine, kada će za oba pola važiti isti uslov: da imaju 60 godina života i 40 godina staža osiguranja. Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.
Promenljivost granice za odlazak u penziju trajaće sve do 2032. Do tada će starosna granica samo rasti, pa će žene raditi skoro dve godine duže nego danas, tačnije godinu dana i deset meseci više. Na penzije će imati pravo ako imaju 65 godina. Pored godina, podrazumeva se da je poslodavac uplaćivao osiguranje za 15 godina staža. Ovaj uslov važi i za muškarce i za žene.

Tendencija izjednačavanja broja godina i radnog staža za oba pola trebalo bi da bude ostvarena 2024, kada će biti potrebno imati 60 godina i minimum 40 godina staža. Ovi parametri su se za muškarce u prethodnih nekoliko godina povećali za jednu godinu, dok su se za žene više menjali. Tako je 2021. bilo moguće otići u penziju ako imate 39 godina i četiri meseca radnog staža u radnoj knjižici, a da imate najmanje 58 godina i četiri meseca života. U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.
Prema zvaničnim podacima, za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju priznaje se samo staž osiguranja za koji postoje registrovani podaci u bazi matične evidencije Fonda. Na zvaničnom sajtu Republičkog PIO fonda postoji kalkulator gde možete izračunati vrednost penzije koja vam sleduje.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.