ČETIRI NITI JEDAN VEZ: U Kovačici obeležen Dan maternjeg jezika

17:44

21.02.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva

Pod sloganom „Četiri niti jedan vez“, u Kovačici je tradicionalno obeležen Dan maternjeg jezika. Kovačica je jedan je od najboljih primera negovanja maternjeg jezika, kaže Jaroslav Hrubik, predsednik Opštine. U službenoj upotrebi su četiri jezika: srpski, slovački, mađarski i rumunski.

– Obrazovanje na više jezika, koje se svakodnevno odvija na teritoriji Opštine Kovačica primer je kako se Uneskov cilj može ispuniti, ali i obezbediti održivi razvoj. Tu leži i odgovor na pitanje zašto se centralna manifestacija obeležavanja Dana maternjeg jezika dešava upravo u našoj opštini – rekao je Hrubik.

Privatna arhiva

Veoma je važno da ukazujemo mladima da biblioteke kao ustanove kulture zauzimaju jedno od značajnijih mesta u očuvanju maternjeg jezika, istakao je Miloš Gajić, ispred Ministarstva kulture.

Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, rekla je da je jezik jedan od najvažnijih elemenata nacionalnog identiteta, a njegovo očuvanje najpreča briga svake nacionalne zajednice.

– To nekome može da zazvuči kao puka proklamacija kakve političari i često i olako izgovaraju. U slučaju naše pokrajine i cele naše zemlje, to je temelj funkcionisanja svih oblasti u kojima se jezik koristi, neguje i čuva. U Vojvodini su, da podsetim, pored srpskog, u službenoj upotrebi i slovački, mađarski, rumunski, rusinski i hrvatski jezik. Istovremeno, na tim, ali i na još nekim jezicima nacionalnih manjina, obezbeđeno je obrazovanje na svim nivoima, od predškolskog do fakultetskog – naglasila je Miloševićeva.

Privatna arhiva

Tema ovogodišnjeg Okruglog stola  bila je uloga medija i informisanja u očuvanju jezika i pisma nacionalnih manjina. Zorica Mitrović, urednica portala na makedonskom jeziku „Mak info“, istakla je da se mediji koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina trude da izveštavaju na književnom jeziku, ali da se neretko dešava da bude upotrebljen i određeni dijalekat.

– Kao neko ko radi u medijima makedonske nacionalne zajednice, ne mogu da kažem da mi koristimo isključivo književni jezik. Među nama ne postoji dovoljan broj školovanih ljudi iz Makedonije koji se bave novinarstom. Smatram da mediji imaju veliki uticaj na korišćenje jezika i na to kako ga konzumenti razumeju – kaže Mitrovićeva.

Privatna arhiva

Raznolikost pesama i igara koje su zastupljene u Opštini Kovačica prikazali su članovi seoskih kulturno-umetničkih društava, izvodeći višejezični program.

 

(Pančevac)

 

POGLEDAJTE RAZGOVOR SA ISTAKNUTIM SLIKARIMA NAIVE: Svako slika šta mu je u srcu, a ni jedno srce nije isto VIDEO

PAVEL POVOLNI JUHAS, SLIKAR NAIVE OVEKOVEČIĆE 12 PADINSKIH BUNARA: Pamtim 11, a jedan bunar su mi opisali FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.