U PANČEVU OBELEŽENO 80 GODINA OD ROĐENJA BOBIJA FIŠERA: Pogledajte kako je Kosta Orlov demonstrirao partiju stoleća ovog šahovskog genija FOTO i VIDEO

15:35

09.03.2023

Podeli vest:

Radovan Đerić

Povodom 80 godina od rođenja šahovskog genija Bobija Fišera u Domu ruske nacinalne
manjine u Pančevu organizovana je prigodna svečanost.

Radovan Đerić

Šahovski fide majstor Kosta Orlov ovom prilikom demonstrirao je Fišerovu partiju protiv Reševskog. Evo kako je izgledala partija stoleća:

Ova partija je poznata i po tome što je Fišer imao samo 16 godina kada je pobedio Reševskog i time postao prvak SAD-a.

Radovan Đerić

Povodom 80 godina od rođenja šahovskog genija Bobija Fišera u sedištu Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine u Pančevu organizovan je i brzopotezni turnir u organizaciji Ruskog šahovskog kluba „Pavle Orlov”.

Radovan Đerić

Inače, šahovski velemajstor Robert Džejms Bobi Fišer, bivši prvak sveta i jedan od najboljih šahista u istoriji, rođen je 9. marta 1943. u Čikagu, a preminuo 17. januara 2008. godine u Rejkjaviku. Kao trinaestogodišnak postao je juniorski prvak SAD i proglašen je za „čudo od deteta”. Godinu dana kasnije pobedio je na Otvorenom prvenstvu SAD, a titulu velemajstora osvojio je sa 15 godina. Svetski prvak posato je 1972. u Rejkjaviku pobedom nad Spaskim, a ta titula mu je oduzeta tri godine kasnije, kada je odbio meč protiv Karpova.
Mnogi pamte da je 1992. na Svetom Stefanu i u Beogradu odigrao revanš protiv Spaskog i da ga je tada Vlada SAD optužila zbog kršenja sankcija protiv Srbije (SRJ). Nakon osmomesečnog pritvora u Japanu, zbog zahteva SAD za deportaciju, 2005. dobio je islandsko državljanstvo, pa je ostatak života proveo u Rejkjaviku.

(Pančevac/Radovan Đerić)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.