DIREKTOR JKP VODOVOD I KANALIZACIJA ALEKSANDAR RADULOVIĆ: Redovna zamena vodomera garantuje tačnost računa za vodu

10:53

12.04.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva

JKP „Vodovod i kanalizacija” je korisnicima svojih usluga u stambenim zajednicama gde se u stanovima potrošnja vode meri preko glavnog i registrovanih podvomera, a naročito u zgradama izgrađenim od 2005. godine koje su u uslovima izgradnje imale obavezu da svaki stan ima pojedinačni vodomer, u maju 2022. godine uputio obaveštenje da je neophodno da u što kraćem roku vlasnici stanova zamene merne instrumente koji mere protok vode – vodomere, kako bi se precizno merila potrošnja i izdavao račun na osnovu tačnih podataka.

U obaveštenju je naznačen datum isteka baždarnog roka merila svakom korisniku ponaosob, informacija o zakonskim obavezama, kao i smernice na koji način može da se izvrši zamena. Isto obaveštenje o neophodnoj zameni poslato je i upravnicima stambenih zajednica kako bi koordinisali ove akcije i pomogli u organizaciji zamene podvodomera.
Veći deo sugrađana koji imaju ovakav način merenja utroška vode zamenio je svoje podvodomere novim baždarenim, dok se manji deo opire svojoj obavezi koja je izričito zakonom o metrologiji i komunalnim delatnostima propisana.

Ono što je najvažnije za građane, jeste da se radi o veoma važnoj temi, jer će se uskoro vršiti inspekcijski nadzor i izricati kazne u skladu sa zakonom. Menadžment JKP-a „Vodovod i kanalizacija” imao je želju da i preko najčitanijeg nedeljnika u ovom delu sveta skrene pažnju na to da je, ukoliko su podvodomeri pri kraju baždarnog roka ili je on već istekao, neophodno da u što kraćem roku, organizovano, za celu zgradu, korisnici zamene svoje podvodomere koji mere potrošnju vode za pojedinačne stanove kako bi se precizno merila individualna potrošnja i izdavao račun na osnovu tačnih podataka.
U vezi sa ovim razgovarali smo sa Aleksandrom Radulovićem, direktorom resornog javnog komunalnog preduzeća.

Baždarni rok pet godina

Radulović je na početku razgovora objasnio da svaka greška i netačnost u merenju ima za posledicu netačan račun koji nanosi štetu samim korisnicima ili njihovim komšijama.
– Kako bi na što lakši način rešili problem zamene podvodomera, a što sigurno nije lako, građane upućujemo na Javno preduzeće Gradska stambena agencija, koje pruža usluge održavanja i nabavke dobara vezanih za održavanje zgrada. Naravno, postoje i druga, privatna preduzeća i samostalne zanatske radnje koje se time bave, s tim što je poželjno da ovu akciju organizuju i koordiniraju upravnici zgrada, radi istovremene zamene svih podvodomera. Na ovaj način, redovnom zamenom podvodomera, što je zakonska obaveza, korisnici će biti sigurni da su ispostavljeni računi za vodu tačni i adekvatni individualnoj potrošnji, što i jeste bio smisao prilikom ugradnje individualnih vodomera – da korisnici plaćaju samo ono što potroše. U suprotnom JKP „Vodovod i kanalizacija” ne može garantovati usklađenost realne individualne potrošnje sa ispostavljenim računom – rekao je Radulović.
Direktor ovog javnog komunalnog preduzeća kazao je i da na osnovu Odluke o proizvodnji i distribuciji vode („Službeni list grada Pančeva” 23/18, član 55) u objektima u kojima se potrošnja vode meri glavnim vodomerom, zajedničkim za ceo objekat, i podvodomerima, kojima se meri potrošnja vode za svaku stambenu odnosno poslovnu jedinicu u objektu, ukupan utrošak vode za ceo objekat očitava se na glavnom vodomeru i treba da bude jednak zbiru izmerene potrošnje na podvodomerima.
Aleksandar Radulović je dodao:
– Ukoliko glavni vodomer pokaže veći utrošak vode nego što je ukupan zbir utrošaka vode očitanih na svim podvodomerima, nadoknadu na ime iskazane razlike snose korisnici u jednakim delovima. Ako je ukupan utrošak vode na svim podvodomerima zajedno veći od utroška vode očitanog na glavnom vodomeru, za naplatu je merodavan zbir utroška vode na svim podvodomerima. JKP „Vodovod i kanalizacija” vrši zamenu glavnih vodomera koji s priključka mere protok do stambenih objekata i te vodomere naše preduzeće menja na svakih pet godina. Tu istu zakonsku obavezu imaju i vlasnici stanova u stambenim zgradama koji imaju svoje podvodomere, a na osnovu kojih im se u kombinaciji s glavnim vodomerom za ceo objekat ispostavlja račun.
Pravilnikom o vrstama merila koje podležu zakonskoj kontroli propisano je da je baždarni rok za vodomer pet godina, a nakon tog roka smatra se da vodomer nije ispravan i tačan. Zakonom o metrologiji i Zakonom o komunalnim delatnostima definisane su obaveze korisnika i vlasnika registrovanih podvodomera.

Nadzor metrološke inspekcije

Na osnovu Zakona o metrologiji, vlasnici odnosno korisnici merila dužni su da: postavljaju i koriste merila na način kojim se obezbeđuje propisana tačnost merenja i u tom smislu odgovorni su za tehničku ispravnost merila i tačnost mernih rezultata; održavaju merila u tehničkom stanju koje obezbeđuje tačnost merenja; podnose na overavanje merila u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim na osnovu ovog zakona; vode evidenciju o merilima koja sadrži naročito podatke o početku upotrebe merila, kao i o održavanju i overavanju merila u upotrebi.
Zakonski akti zvuče rogobatno i dosadno, ali se moraju poštovati. Tako, na osnovu Zakona o komunalnim delatnostima, individualni merni instrumenti ugrađeni na instalacijama korisnika koji služe merenju potrošnje vode za pojedinačne stanove odnosno pojedinačne poslovne prostorije u svojini su vlasnika pojedinačnih stanova i poslovnih prostorija, koji snose troškove nabavke, ugradnje, eksploatacije, održavanja i funkcionisanja individualnih mernih instrumenata.
Aleksandar Radulović kaže da se reklamacije često odnose na obračun potrošnje preko podvodomera, jer se očitana potrošnja na glavnom vodomeru ne slaže sa zbirom očitane potrošnje na podvodomerima.
– Uzrok tome su ukočeni podvodomeri koji ne mere potrošnju ili havarije na unutrašnjim instalacijama između glavnog vodomera i podvodomera. U tom slučaju razlika se fakturiše svim stambenim jedinicama. Da se ne bi dešavalo da korisnici usluga budu oštećeni, neophodno je da svi građani savesno, a u skladu sa zakonom, vode brigu o svojim vodomerima. Kako mnogi korisnici nisu zamenili svoje podvodomere, obaveštavamo korisnike da početkom maja mogu očekivati nadzor metrološke inspekcije koja će izvršiti kontrolu i izricati kaznene mere, što sigurno nikom neće prijati, do otklanjanja utvrđenih neispravnosti i nedostataka – jasan je bio direktor JKP-a „Vodovod i kanalizacija”.
Najvažniji u celoj priči jeste apel da vlasnici stanova kojima se meri potrošnja vode preko podvodomera (obično se nalaze na njihovom spratu) izvrše svoju zakonsku obavezu i zamene brojila kojima je istekao baždarni rok, kako bi izbegli kaznene mere metrološke inspekcije. Na ovaj način bi JKP „Vodovod i kanalizacija” mogao da vrši obračun utroška na osnovu potrošnje, koju meri ispravan vodomer koji je u garantnom baždarnom roku.
(Pančevac/ S. Trajković)

NAŠA ANKETA: Koliko često putujete i kako? Beograd najčešća destinacija Pančevaca! FOTO

PREDVASKRŠNjIM KONCERTIMA OBELEŽEN DVOSTRUKI JUBILEJ PSCPD-a U slavu tradicije i mladosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.