NIS POMAŽE MLADIM TALENTIMA: Uspeh srpskih matematičara

10:20

31.07.2023

Podeli vest:

NIS

Srpski tim matematičara osvojio je četiri medalje i dve pohvale na 64. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola, koja je održana od 2. do 13. jula u Čibi (Tokio, Japan). Svih šest takmičara olimpijskog tima Republike Srbije dobilo je priznanja. Srebrnu medalju je osvojio Mateja Vukelić, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, dok su bronzane medalje osvojili Aleksandar Višnjić i Stefan Šebez, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, kao i Andrija Živadinović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković” u Nišu. Pohvalama su nagrađeni Vukašin Pantelić i Gvozden Lapčević, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu.
U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju su učestvovala 623 takmičara iz 116 zemalja. Naši takmičari su odabrani nakon nekoliko etapa matematičkih takmičenja koje organizuje Društvo matematičara Srbije.
– Četiri medalje i dve pohvale za ekipu Srbije na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi rezultat su kojim možemo biti izuzetno zadovoljni. To je i podstrek da se u narednom periodu taj rezultat poboljša. Društvo matematičara Srbije nastaviće da podržava naše najbolje takmičare i unapređuje sistem rada s talentima u oblasti matematike i računarstva. Naša takmičenja su pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, a dugi niz godina podršku našoj ekipi na međunarodnim takmičenjima pruža i Naftna industrija Srbije i na toj kontinuiranoj pomoći smo im veoma zahvalni. Ulaganje u matematiku i talente znači ulaganje u razvoj veštačke inteligencije, koja je trenutno u fokusu i zasniva se na jakim matematičkim osnovama, a time se ulaže i u budućnost naše zemlje – rekao je tim povodom prof. dr Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije.
Da podsetimo, radi popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije naših mladih i talentovanih matematičara, NIS u okviru programa „Energija znanja” od 2013. godine sarađuje s Društvom matematičara Srbije, kroz podršku u realizaciji takmičenja iz matematike, kako na državnom, tako i na međunarodnom nivou.

NIS PODRŽAO TAKMIČENJE NA ADI CIGANLIJI

„G-Drive” otvoreno nacionalno vejkbord takmičenje održano je 16. jula pod pokroviteljstvom NIS-a. Reč je o sportu, „mlađem bratu” skijanja na vodi, a u poslednjih dvadeset godina ova disciplina je doživela izuzetnu ekspanziju. Beograd je 2002. godine dobio svoj kompleks sa žičarom, koji se nalazi na makiškoj strani Ade Ciganlije. Do pojave žičara, odnosno ski-liftova, skijanje na vodi, ali i vejkbord bili su dostupni malom broju ljudi. Danas, samo u Beogradu, od početka maja do kraja septembra svake godine više hiljada početnika nauči da skija na vodi pomoću skija ili vejkborda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.