JEDINA ŽENA U SRBIJI KOJA PEČE VOLA NA RAŽNJU Sanja ponovo oduševila posetioce Guče, sama obrtala vola teškog 600 kilograma FOTO
Sanja Nikolić iz Smederevske Palanke je po struci saobraćajni inženjer, ali ju je čitava Srbija upoznala tokom prošlog Sabora trubača u Guči kada je na ražnju okrenula i kao od šale ispekla vola od pola tone.
Dobra tradicija se ne menja, tako da je ova mlada žena opet zaokupila pažnju prisutnih. Ona ove godine peče bika od čak 570 kilograma. Iako su je mnogi sumnjičavo zagledali pitajući da li jedna dama može sve to sama, ona ih je demantovala svojom veštinom.
– Žene mogu sve, pa tako i da ispeku vola od preko pola tone. Peče se od nekih 10 do 12 sati, kada je gotovo skida se sloj po sloj, dinsta se u saftu, zatim vadi, seče i servira sa dinstanim povrćem. Oni koji ga probaju kažu da im je to posle omiljeno pečenje. Teško ga je staviti na ražanj, ali zato svaki trud vredi, kaže Sanja za RINU.
Sve finese ovog posla ova vredna žena, kako kaže, naučila je od svog oca i tako nastavila porodičnu tradiciju. Sanja je jedina žena u Srbiji koja peče vola, kaže da je u početku bilo začuđenih pogleda ali da se sa svim predrasudama uspešno izborila.
„Svake godine imamo svoje stalne mušterije koje uvek dolaze kod nas da jedu meso od pečenog vola. U početku nije bilo lako, jer treba ispeći toliko mesa ali sam sve kulinarske tajne brzo usavršila. Vidi se kad je meso gotovo, sočno i spremno za serviranje“, kaže Sanja.
Porcija ovog delikatesa malo je skuplja od porcije svinjskog ili jagnjećeg pečenja, ali oni koji ga probaju kažu da vredi svaki dinar.
(Pančevac/Rina)
POČELA JE NAJVEĆA SMOTRA TRUBE NA SVETU Guča je od danas najveselije mesto na Balkanu FOTO i VIDEO