RIZNICA VITAMINA, MINERALA I VLAKANA Sedam razloga zašto je dobro da plavi patlidžan odmah uvrstite u svoju ishranu

19:11

31.08.2023

Podeli vest:

Pixabay

U svetu raznovrsnih namirnica koje promovišu zdrav način života, plavi patlidžan zauzima posebno mesto.

Plavi patlidžan nije samo ukusan dodatak mnogim glavnim jelima, on je i povrće koje je bogato nutritivnim vrednostima koje pružaju brojne koristi za naše zdravlje. Bez obzira jeste li zaljubljenik u vegetarijansku hranu ili jednostavno tražite načine da poboljšate svoj unos povrća, plavi patlidžan je povrće koje nikako ne smete propustiti da isprobate u svojoj svakodnevnoj ishrani.

Mi vam donosimo sedam razloga zbog kojih je dobro da odmah počnete sa pripremom plavog patlidžana u svojoj kuhinji.

1. Niskokalorična opcija: Patlidžan je odličan izbor za one koji žele da održe ili smanje telesnu masu. Sadrži malo kalorija, ali zato obiluje vlaknima koja daju osećaj sitosti, smanjujući tako potrebu za unosom veće količine hrane.

2. Bogat antioksidansima: Patlidžan je odličan izvor antioksidanasa, posebno anthocyanina koji mu daje karakterističnu ljubičastu boju. Antioksidansi pomažu da se neutralizuju slobodni radikali u telu, čime se smanjuje rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti i određene vrste raka.

3. Pomaže u održavanju zdravog srca: Vlakna, kalijum i fitonutrijenti prisutni u patlidžanu doprinose održavanju zdravog srčanog ritma i krvnog pritiska. Kalijum reguliše ravnotežu elektrolita i pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska, dok vlakna pomažu u regulaciji holesterola.

4. Podržava probavu: Vlakna prisutna u patlidžanu podstiču redovnu probavu tako što stimulišu zdravu crevnu floru i olakšavaju prolazak hrane kroz probavni trakt. To može pomoći u sprečavanju problema poput zatvora.

5. Bogat vitaminima i mineralima: Patlidžan sadrži niz vitamina i minerala koji su važni za ljudsko zdravlje. On sadrži: vitamin C, vitamin K, vitamin B6, folnu kiselinu, bakar i mangan. Ovi hranjivi sastojci podržavaju imunitet, koagulaciju krvi, metabolizam i još mnogo toga.

6. Pomaže u kontroli šećera u krvi: Vlakna u patlidžanu doprinose stabilizaciji nivoa šećera u krvi. To je posebno važno za osobe s dijabetesom ili one koji žele smanjiti rizik od razvoja ove bolesti.

7. Podstiče zdravlje mozga: Fitonutrijenti prisutni u patlidžanu mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da antioksidansi mogu pomoći u zaštiti nervnih stanica od oksidativnog stresa i podstaknuti kognitivne funkcije.

Uključivanje patlidžana u ishranu možete doneti brojne zdravstvene koristi. Bilo da ga pripremate pečenjem, prženjem, kuvanjem ili dodavanjem glavnim jelima, budite sigurni da će vam ovo povrće obezbediti nutritivno bogate i zdrave obroke koji će sačuvati vaše zdravlje i obezbediti vam dug život.

(Pančevac)

LEKARI UPOZORAVAJU: Korona ponovo bukti, građani donose virus iz drugih zemalja

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.