KOVIN: Međunarodna smotra arheološkog filma od šestog do osmog septembra u biblioteci

09:59

05.09.2023

Podeli vest:

Printscreen

Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin u saradnji sa Narodnim muzejem organizovaće i ove godine Smotru arheološkog filma.

Projekcije će biti emitovane u vremenskom periodu od 6. do 8. septembra, svake večeri od 20 časova u dvorištu biblioteke. U slučaju lošeg vremena, smotra će biti održana u potkrovlju ustanove.

Na 23. Međunarodnoj smotri biće prikazano ukupno 6 srpskih dokumentarnih filmova.

U nastavku pogledajte satnicu i sinopsis arheoloških filmova:

Sreda 6.9.2023. u 20 sati 

Srednjovekovna moda, Srbija 2022.

Autor: Svetlana Ilić

Publika će imati priliku da se upozna sa odevanjem i kostimom u srednjovekovnoj Srbiji, u periodu od 11. do 16. veka. Povod za emisiju je objavljena monografija „Srpska srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća“ istoričara umetnosti dr Bojana Popovića koju je objavio Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Ovo je svojevrsna saga o srpskoj srednjovekovnoj modi ovekovečenoj na zidovima drevnih srpskih crkava i manastira.

Toplica u srednjem veku, Srbija 2022.

Autor: Svetlana Ilić

Ovaj film prikazuje zadužbine koje je Stefan Nemanja izgradio u Toplici. Reč je o manastiru Svetog Nikole podignutom na brežuljku iznad ušća Banjske u Toplicu i manastiru Svete Bogorodice koji je izgradio iznad ušća Kosanice u Toplicu. Pored ova dva manastira, biće predstavljena i tri utvrđenja Marinu kulu, Brankovu kulu i Ivan kulu čije ostatke i danas vidimo duž magistralnog puta Kuršumlija-Merdare.

Četvrtak 7.9. u 20 sati

Novo Brdo: Grad srebrni i uistinu zlatni, Srbija 2018.

Autor: Svetlana Ilić

Dokumentarac je posvećen Novom Brdu, jednom od najznačajnijih i najvećih gradova srednjovekovne Srbije, s ciljem očuvanja i predstavljanja srpske kulturne baštine na

Kad su kamile šetale Balkanom, Srbija 2022.

Režija: Fondacija Neozoik

Gde su sve u Srbiji arheolozi pronalazili kosti kamila? Koliko kamila su imali Stefan Prvovenčani i kralj Milutin i gde su ih čuvali? Šta su ruski vojnici poklonili beogradskom zoo vrtu nakon oslobađanja Beograda? Kako arheolozi znaju da li su u pitanju kosti jednogrbih ili dvogrbih kamila i odakle je dolazila roba? Koliko kamila je pronađeno na Viminacijumu, a koliko na Caričinom gradu? Odgovore na ova i slična pitanja pronađite u novoj epizodi Arheološkog Žurnala!

Petak 8.9.u 20 sati

Antička žena na Balkanu, Srbija 2023.

Režija: Bojan Vorkapić

U dokumentarno-igranoj emisiji koja je  snimana u Arheološkom parku Viminacijum, tragamo za odgovorima ko su bile žene koje su živele na ovim prostorima, u doba antike? Kako su se zvale? Čime su se bavile? Kako su izgledale i da li su pratile modu? Koliko su bile obrazovane? Cilj emisije je da osvetli pojedine segmente iz života žena koje su živele na našim prostorima u periodu od 1. do 6. veka, stvarajući sliku o njihovom statusu i ulozi koje su imale u porodici i društvu, kao žene carice, matrone, sluškinje, boginje, kao i na osnovu njihovih portreta koje vidimo na mozaicima, freskama, skulpturama, novcu i nakitu.

Video igre i arheologija, Srbija 2023.

Režija: Fondacija Neozoik

(Pančevac/Kovin.rs)

HITNA POMOĆ PANČEVO U dve saobraćajne nesreće povređeni biciklisti, hitno prevezeni u bolnicu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.