NIS ORGANIZOVAO DESETI DAN INVESTITORA: Jubilarno okupljanje stručnjaka

12:34

23.11.2023

Podeli vest:

NIS

 

Kompanija NIS je upoznala stručnu javnost s rezultatima poslovanja za devet meseci 2023. godine u okviru Dana investitora, koji je NIS organizovao u svom Trening centru u Elemiru kod Zrenjanina. Danu investitora kompanije NIS prisustvovalo je oko dvadeset predstavnika stručne javnosti. Pre predstavljanja rezultata NIS grupe učesnici su imali priliku da obiđu Aminsko postrojenje i Rafineriju gasa u Elemiru.
Kada je reč o rezultatima poslovanja, učesnicima ih je predstavio Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora NIS-a za finansije. On je naveo da je u periodu januar–septembar 2023. godine NIS grupa nastavila realizaciju planiranog investicionog ciklusa, te je tako u kapitalne projekte uloženo 21,9 milijardi dinara, što je 80 odsto više u odnosu na ulaganja u prvih devet meseci prošle godine. U isto vreme uspešno je ostvaren drugi prioritet NIS grupe, a to je stabilnost na domaćem tržištu naftnih derivata. Kada su u pitanju finansijski rezultati NIS grupe ostvareni u periodu januar–septembar 2023. godine, Čerepanov je rekao da su oni u skladu s kompleksnim makroekonomskim okolnostima i tržišnim kretanjima. Neto dobit NIS grupe u periodu januar–septembar 2023. godine iznosi 31,8 milijardi dinara, što je 54 odsto manje u odnosu na rezultat ostvaren u prvih devet meseci 2022. godine. U istom periodu pokazatelj EBITDA smanjen je 46 odsto u poređenju s prethodnom godinom i iznosi 56,5 milijardi dinara. Čerepanov je takođe istakao da je NIS isplatio dividendu za 2022. godinu u rekordnom iznosu od 23.364.924.716 dinara.
Operativni pokazatelji, prema rečima Čerepanova, govore da je ostvaren ukupan obim proizvodnje nafte i gasa od 868,1 hiljadu uslovnih tona, što je 1,3 odsto manje u poređenju s prvih devet meseci prošle godine. Ostvaren je i blagi rast proizvodnje domaće nafte u odnosu na period januar–septembar 2022. godine. U Rafineriji nafte Pančevo je prerađeno 3,054 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, što je šest odsto manje nego u istom periodu 2022. godine. Ukupno je prodato 2,995 miliona tona naftnih derivata, odnosno sedam odsto manje u poređenju s prvih devet meseci prošle godine. Nakon predstavljanja finansijskih rezultata i otvorenog dijaloga između predstavnika NIS-a i investicione javnosti Ivan Dmitriev, direktor Funkcije za HSE, učesnicima je prezentovao osnovne pokazatelje i dalje pravce razvoja ESG (Environmental, Social, Governance) kompanije NIS. O dugoročnom razvoju Bloka istraživanje i proizvodnja kompanije NIS i projektima u toj oblasti izlagao je Leonid Stulov, direktor Naučno-tehnološkog centra NIS-a (NTC), dok je prezentaciju Trening centra NIS-a u Elemiru održao Bojan Martinović, lider discipline proizvodnje. Izvedena je i pokazna vežba na simulatoru rada proizvodne bušotine.
Pored toga, učesnici su imali priliku da se upoznaju s radom Aminskog postrojenja NIS-a i projektom utiskivanja CO2, o čemu je govorio Milan Poučki, rukovodilac pogona za pripremu i transport nafte i gasa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.