Srpski luk TIRON izrađen u Omoljici stigao do Severnog pola

18:55

09.06.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Miško Rovčanin, zanatlija iz okoline Pančeva, čuvar je tradicije pravljenja srpskih srednjovekovnih lukova. Njegovi proizvodi stigli su čak do Eskima na ledenom severu, a priča o ovom neobičnom majstoru svedoči o značaju očuvanja tradicije streličarstva u Srbiji.

Nadomak Pančeva, u šarmantnom selu Omoljica, krije se prava riznica srednjevekovne tradicije streličarstva. Miško Rovčanin, majstor izrade lukova, već deceniju posvećeno oživljava ovu drevnu veštinu.

Iako streličarstvo nije široko zastupljeno u Srbiji, a broj lukara se može nabrojati na prste jedne ruke, ovaj vredni zanatlija ističe se svojom strašću i umećem.

Među brojnim lukovima ističe se model nastao u saradnji sa uglednim istoričarem Zoranom Pavlovićem. Reč je o luku Tiron, inspirisanim srpskim srednjovekovnim konjaničkim lukom sa freske Svetog Teodora Tirona iz manastira Visoki Dečani, koji je posebno omiljen među kupcima, prenosi RTV Pančevo.

Osim lukova, Miško izrađuje i strele. Ipak, naglašava da početnici prvo treba temeljno da savladaju uputstva za upotrebu luka i strele, jer je sigurnost na prvom mestu.

Njegovi srpski tradicionalni lukovi su pronašli put do streličara širom sveta, noseći sa sobom duh naše srednjovekovne tradicije.  Prisećajući se neobičnih trenutaka, ovaj posvećeni zanatlija otkrio je da je srpski luk Tiron stigao čak do Severnog pola.

Za Miška, izrada lukova nije samo posao, već način da sačuva deo srpske istorije i kulture. On veruje da je važno preneti ovu veštinu budućim generacijama, kako bi tradicija streličarstva u Srbiji nastavila da živi.

Posetiti Miškovu radionicu znači zakoračiti u vremeplov – svet u kojem tradicija i modernost idu ruku pod ruku, a svaki luk priča svoju jedinstvenu priču.

(Pančevac/RTV Pančevo)

KK DINAMO Karatista Mateja Stepanov osvojio 2 srebrne medalje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.