BEZ CARINA U KINU OD DANAS Mogu da idu domaća sveža jabuka, borovnica i suva šljiva

16:00

01.07.2024

Podeli vest:

pexels-elizabeth-tr-armstrong
pexels-elizabeth-tr-armstrong

Od danas će iz Srbije bez carina na tržište Kine moći da se izvoze sveža jabuka, borovnica i suva šljiva, dok će smrznuta malina biti u bescarinskom režimu za 10 godina, izjavio je direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević.

On je za Tanjug povodom stupanja na snagu od 1. jula Sporazuma o slobodnoj trgovini (SST) između Srbije i Kine kojim je obuhvaćeno više od 20.000 proizvoda, rekao da će od sutra u režimu bez carine, biti i prerade od povrća, džemovi, semenska roba, raž i drugo.

Za pet godina, prema Milosavljevićevim rečima, Srbija će na tržište Kine bez carina prodavati vina, kao i neke druge proizvode i fermentisana pića.

– Iz ove liberalizacije su na žalost izuzeti kukuruz, suncokret, suncokretovo ulje, pšenica, kao i pšenično brašno. Te proizvode je Kina tradicionalno zaštitila i ne želi da oni imaju poseban status sa bilo kojom zemljom – rekao jo on. 

Milosavljević je objasnio da su poljoprivredni proizvodi koji se izvoze u Kinu iz Srbije u sistemu odobravanja, odnosno da bi bilo koja biljna vrsta mogla da se izveze u Kinu, mora da se ispuni niz usaglašenih fitosanitarnih uslova koje oni prepoznaju kao dovoljne da bi neki proizvod mogao da se nađe na tržište te zemlje.

– Ti procesi su jako dugi, samo proces usaglašavanja protokola za fitosanitarne uslove za izvoz jabuke trajao je više od šest godina, dok je za borovnicu trajao oko tri godine. U tim procesima vi dokazujete vašu stabilnost, vaš fitosanitarni sistem i spremnost da odgovoriti na zahteve koje veliko kinesko tržište postavlja pred vas – rekao je on.

Kako je dodao, protokol na osnovu koga možete da krenete u izvoz, propisuje određene mere koje morate da sprovodite, poput obavezne registracije svih učesnika u izvozu, od proizvođača, proizvodnog objekta, izvoznika, hladnjača, pa do onih kontrolnih mera koje se sprovode u voćnjaku.

Tu spadaju, kako je naveo i mere kontrole patogenih pojava, posebnih karantinskih štetnih organizama, skladištenja, pakovanja, zatim kontrole prilikom izvoza i uvoza.

– Mi smo u ovom trenutku, kad govorimo o borovnici, u fazi identifikacije i registracije svih izvoznika, svih proizvodnih mesta i treba to da dostavimo kineskoj strani kako bi izvoz tog voća mogao da krene. Ovaj proces smo završili za jabuku – rekao je Milosavljević.

On nije mogao da precizira koliko će stupanje SST povećati izvoz Srbije u Kinu, ali je dodao da očekuje da će naši privrednici prepoznati ova širom otvorena vrata na kineskom tržištu i uspeti da nađu pouzdane partnere.

– Sada je sve apsolutno u rukama privrednika, da nađu pouzdane i stabilne partnere koji će moći na pravi način našu robu prezentovati, pozicionirati i da nastave da izvoze što više mogu – rekao je sagovornik Tanjuga.

On je dodao i da izvoz iz Srbije u Kinu nije zaustavljen ni jednog trenutka i da mi i sada izvozimo u tu zemlju, ali da su sa SST Srbija, odnosno naši privrednici i izvoznici dobili samo olakšice.

Milosavljević je podsetio da je Sporazum o slobodnoj trgovini između Vlade Srbije i Vlade Kine, potpisan u Pekingu, 17. oktobra 2023.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.