Nikola načinio nesvakidašji podvig,: Šumske kornjače stigle na svet u njegovom inkubatoru

18:03

27.07.2024

Podeli vest:

RINA

Beograd – Nikola Draganić iz Beograda, široj javnosti postao je poznat kao uzgajivač prepelica, ali i jedini proizvođač inkubatora u hobi varijanti u Srbiji, otišao je korak dalje u svom poduhvatu inkubiranja. Do sada se u njegovoj kućnoj radinosti izleglo na stotine prepelica i ostale živine, ali je rešio da ode korak dalje i umesto živine inkubirao je šumske kornjače.

– To sam uslužno uradio za svog prijatelja, a te male kornjače koje su izlegle idu za Englesku. Ima razlike u inkubiranju u odnosu na živinu koja se izleže za 24 sata. Period inkubiranja šumksih kornjača je od 55-60 dana, temperatura je manja nego kod živine, vlaga mnogo veća… ali je izvodljivo. Zapravo, sve što se izleže iz jajeta možemo da izlegnemo u inkubatoru, ako dođemo do jaja dinosaurusa, izleći ćemo i njih, kaže Nikola uz osmeh.

On se već decenijama bavi proizvodnjom inkubatora, entuzijazmično pomagajući svakome ko je zainteresovan za gajenje živine, a koliko je sam proces inkubiranja jednostavan dokazuje zanimljiv podatak da je nedavno Nikolina prijateljica inkubirala jaja peradi u svom stanu u Beogradu sa svojom decom od sedam i devet godina.

– Prijateljica je htela svojoj deci da približi stvaranje novog života, kao i da se upoznaju sa živinom koju nažalost, živeći u gradskim uslovima verovatno nikada ne bi imali priliku da vide. Procenat izleženih jaja koji je bio preko 80% dokazuje da je uz malo truda i ljubavi, proces inkubiranja jednostavan i uspešan, kaže Nikola.

Koliki je značaj inkubatora za jedno prosečno srpsko domaćinstvo, Nikola se trudi da objasni građanima godina unazad, jer jedino na taj način sa sigurnošću mogu da povećaju brojnost svoje živine.

(Pančevac/RINA)

BEOGRADSKI ASFALT ZAMENIO SRPSKIM SELOM: Mirko je somelijer, a sada pravi zlatiborski sir na alpski način

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.