Dom omladine: Svake srede radionice karikature za najmlađe

10:00

03.08.2024

Podeli vest:

Dom omladine

PANČEVO – Od početka jula svake srede u Domu omladine u Pančevu održavaju se radionice karikature za decu. Radionice su besplatne, drži ih Nikola Dragaš, karikaturista i čuveni ilustrator knjiga i udžbenika za decu, a interesovanje najmlađih Pančevaca je veliko.
Svake srede od 18.30 sati dvorište Doma omladine u Pančevu puno je dece koja žele da pohađaju letnju školu karikature Nikole Dragaša.

Radionice nose naziv „Karikatura, to je kada gledaš svet naopačke“, a Nikola na kreativan i zanimljiv način uči mališane da tako posmatraju svet.

„Ono po čemu se ova školica razlikuje jeste da ovde vlada princip kreativnog razmišljanja. Deci dok crtaju kažem – ‘obiđite oko toga, napravite krug, gledajte da u svemu spoznate karikaturu'“, kaže Nikola.

Svaki čas je tematski. Na prvom su učili da crtaju autoportrete, na drugom da prikažu emocije, zatim da ilustruju priče, bajke, od brojeva da crtaju životinjsko carstvo. Do kraja školice biće tu i sportskih, ekoloških i raznih drugih karikatura…

„Najbitnije je mi je da sam nešto naučila. A šta mi se najviše sviđa, nemoguće mi je da izdvojim… Kod crtanja volim sve, jer se oslobodim, mogu da pustim mašti na volju“, izjavila je devetogodišnja Nikolina Jovanović.

„Naučio sam svašta! Učili smo crtanje životinja pomoću brojeva, pravili smo nešto i od našeg broja godina…“, kaže sedmogodišnji Mihajlo Maksimović.

„Teško mi je da se odlučim, pošto mnogo volim crtanje ali ipak to su bajke sa životinjama i crtanje životinja od brojeva“, kaže Aleksa Petrović.

„Kad posmatramo svet naopačke, lakše je, i lepši je svet“, zaključuje Nada Gajić koja ima 13 godina.

Škola karikature je besplatna, Dom omladine obezbedio je i materijal za crtanje, a četrdesetak Pančevaca uzrasta od 8 do 14 godina dolaziće na časove do kraja avgusta. Krajem avgusta (29. avgusta) u dvorištu Doma omladine biće upriličena izložba njihovih radova.

(RTV)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.