KONTAKTI ZA BUDUĆNOST: Đaci i studenti iz Srbije posetili Kinu

17:00

14.08.2024

Podeli vest:

printscreen/RTS

Stotinu đaka i studenata iz svih krajeva Srbije boravi u desetodnevnoj poseti Kini. Razmenu kineske i srpske omladine organizovala je kompanija „Mint“, koja u našoj zemlji posluje od 2018. godine u saradnji sa Udruženjem srpsko-kineskih privrednika iz provincije Džeđijang.

Za putovanje u Kinu prijavilo se oko tri stotine mladih, ali je na osam hiljada kilometara dalek put krenulo njih stotinu. Srpska delegacija letela je direktnim letom od Beograda do Tjenđina.

Nakon deset sati leta, putovala je još hiljadu kilometara do Đasinga, grada u kojem živi pet i po miliona stanovnika i koji je domaćin studentima tokom posete Kini.

Međunarodni kulturni kamp pružio je priliku mladima iz obe zemlje da se bolje upoznaju i ostvare kontakte za budućnost.

Tijana Mitić jedva je čekala da iskoristi priliku da primeni svoje znanje kineskog jezika. „S obzirom na to da govorim kineski jezik, ovo je bila moja prva prilika da kineski iskoristim u zemlji odakle je i da ga poboljšam“, istakla je Mitićeva.

Vu Či iz Sečuana podsetila je da je kineska istorija stara više od pet hiljada godina i da imaju mnogo toga da pokažu vršnjacima.

Irena, studentkinja srpskog jezika u Kini, ističe da nema puno ljudi koji govore srpski i da je prijateljstvo između Srbije i Kine mnogo dobro.

Srpske studente i đake ugostile su i kineske porodice u svojim domovima.

Mišel Jan, potpredsednik globalne prodaje za „Mint grupu“, Kinu vidi kao veoma lepu zemlju sa ljubaznim ljudima. „Kada dođete u Kinu na koju god stranu da odete očekuje vas nešto novo i drugačije“, rekao je Jan.

Na Jovanku Čolaković Kinezi su ostavili utisak mnogo ljubaznih, prijatnih i druželjubivih ljudi. „Možda ne razumeju sve i možda im je teška komunikacija ali daju rukama i nogama da objasne sve“, sumirala je Čolakovićeva.

Zajednička druženja i upoznavanje sa tradicijom i običajima deo su svakodnevih aktivnosti.

Đorđe Jovanić, koji radi u kompaniji „Mint“, posetu Kini je predstavio kao pravu priliku za nova prijateljstava. „Ova poseta je izuzetno važna tako da će ova deca imati priliku da bolje upoznaju Kinu, da steknu nova prijateljstva, probaju nova jela i vide mnogo lepih gradova“, rekao je Jovanić.

Omladinska razmena Srbije i Kine najbrojnija je do sada. Organizatori je vide kao važan deo buduće saradnje i planiraju da posete Kini organizuju i dalje.

(RTS)

Stiže 5G mreža: 2027. gotovo polovina Srbije biće pokrivena signalom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.