Država mora da dotira: Ovoliko će vam iznositi penzija nakon 20 godina radnog staža

16:30

18.08.2024

Podeli vest:

Pixabay

Penzija posle 20 godina staža, naravno, zavisi od visine plate tokom radnog veka, ali ona teško da će omogućiti lagodan život u starosti. U nekim slučajevima, penzija jedva prelazi 100 evra mesečno, tako da država mora da dotira novac do iznosa od 25.000 dinara, što je minimalni iznos.

Jedan od uslova za odlazak u penziju je, pored dovoljnog broja godina, i dovoljno radnog staža – i to najmanje 15 godina.

Tako muškarci koji imaju 65 godina i žene koje su napunile 63 godine i osam meseci, a uz to imaju dovoljno radnog staža, mogu da se penzionišu.

ako neki građani pred penziju imaju i po 40 godina radnog staža, ima ih i onih koji nisu bili uvek zaposleni ili im poslodavac nije uredno uplaćivao poreze i doprinose, te smo mi proverili kolika će biti penzija nakon 20 godina rada.

Penzija nakon 20 godina rada za minimalac
Građane koji su tokom 20 godina zarađivali minimalac, u starosti mogu da računaju na svega 14.400 dinara.

Ipak, minimalna penzija u Srbiji iznosi tačno 24.987 dinara mesečno prema izveštaju PIO Fonda, a to znači da ovaj iznos pripada građanima koji su ispunili uslove za penziju, ali je penzija koja im je utvrđena manja od najnižeg iznosa koji utvrđuje Zakon o PIO.

U tom slučaju, dakle, država dodaje iznos razlike između penzije koja je obračunata i zakonom utvrđenog minimuma, što znači da nije važno da li je neko ostvario minimalni radni staž od 15 ili je radio 40 godina – ako je njegova penzija manja od zakonskog minimuma, država će dotirati razliku.

Penzija nakon 20 godina staža i plate od 70.000 dinara
U slučaju da je neko radio za platu nešto veću od minimalca, recimo 50.000 dinara, sleduje mu 17.300 dinara, a ukoliko mu je plata bila 60.000, penzija bi trebalo da bude 18.800 – što znači da su ponovo ovi iznosi manji od minimalne penzije.

Država će morati da dotira i onim građanima koji su tokom 20 godina radili za 70.000 dinara, što je približno medijalnoj zaradi, što je iznos do kojeg zarađuje polovina građana naše države.

Naime, u ovom slučaju, iznos penzije bio bi tek 22.000 dinara.

Penzija nakon 40 godina staža
Na osnovu ovih primera, jasno je da građani koji nemaju puno staža veoma loše proći. Iako je opšte poznato da su penzije u našoj zemlji veoma niske, na veća primanja u starosti mogu da računaju oni koji su radili punih 40 godina. Tako će posle 40 godina i plate od 40.000 dinara, penzija biti 25.000, a posle plate od 50.000 – oko 35.700 dinara, prenosi Nova.

Šta utiče na iznos penzije?
Formula za izračunavanje penzije vrlo je kompleksna, jer je potrebno raspolagati ogromnim brojem preciznih podataka, ali suština je u tome da što je veća plata tokom radnog veka, biće veća i penzija. Naravno, podjednako važnu ulogu imaju i godine radnog staža.

Jednostavniji način da se izračuna iznos penzije jeste kalkulator dostupan na sajtu PIO Fonda.

(Una.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.