MOBILNA 5G MREŽA DOLAZI 2025. GODINE: Počinje nova digitalna era u Srbiji

12:06

23.08.2024

Podeli vest:

PIXABAY

O novoj mreži internetom kruže teorije zavere, a nadležni tvrde da je sve bezbedno i da će građani Srbije imati brži protok podataka, da će biti veća pokrivenost i skoro nikakvo kašnjenje u prenosu podataka.

Nova 5G mreža dolazi u Srbiju! Naime, sledeće godine zvanično počinje izgradnja mreže nove generacije jer će regulatorni okvir za uvođenje 5G mreže i stvaranje bezbednosnih preduslova biti završeni do kraja ove godine, navodi se u nedavno objavljenom saopštenju Ministarstva telekomunikacija.

Regulatorno telo će zatim sprovesti aukciju i dodelu dozvola u toku 2025. godine, nakon čega će biti omogućeni svi uslovi da operateri otpočnu postavljanje 5G mobilne mreže. Trenutno su u Srbiji svi naučnotehnološki parkovi pokriveni ovom naprednom mrežom. Kako tvrde nadležni, sam postupak uvođenje napredne telekomunikacije pratiće i uspostavljanje jedinstvene elektronske evidencije za postavljanje baznih stanica.

Da podsetimo, Strategijom razvoja sistema elektronskih komunikacija do 2027, koju je Vlada Srbije usvojila početkom avgusta, uspostavljen je novi strateški okvir za izgradnju bezbedne, pouzdane i pristupačne infrastrukture elektronskih komunikacija da bi svi građani, privredni i drugi subjekti u potpunosti koristili prednosti digitalne ere. A 5G mreža predstavlja bitan elemenat za realizaciju postavljenih ciljeva.

Kasnimo četiri godine

Međutim, problem je što u ovom poslu kasnimo četiri godine za razvijenim svetom. Još 2020. Vlada Republike Srbije najavila je javnu aukciju za postavljanje mobilne mreže 5G, ali usledila je pandemija kovida, pa je čitava priča bila bačena u zapećak. Firme i ljudi su imali druge muke i nikom nije bilo do ubrzavanja mobilnog interneta.

Zanimljivo je to da se tada vodila žestoka rasprava o štetnosti nove mobilne mreže, pisane su peticije, raspredale su se priče o teorijama zavere, špijunskim i genetičkim igrama tajnih društava, psihičkoj kontroli i zaslepljivanju uma koji će uslediti kada u srpski etar zađe 5G talas.

Na internetu i sada kruže razne priče o njenoj štetnosti. Različite teorije govore da će ona negativno uticati na pčele, ptice, kao i na naš imunitet, da će da „probije ljudsku kožu i stvara tumore”. Struka kaže da su to notorne gluposti. Frekvencijski opsezi kojima se služi 5G (700 MHz i 3,6 GHz, 26 GHz, 36 GHz) korišćeni su i do sada u telekomunikacijama. Jedina razlika je sada što će te frekvencije služiti za drugačije namene. Naime, uređaji koji se koriste u elektronskim komunikacijama već odavno rade na frekvencijama kojima će se služiti peta generacija i nikom nije ni dlaka s glave zafalila.

Veća brzina

Stručnjaci ističu da je 5G brzina telekomunikacija neophodna za razvoj industrije, autonomnih vozila, dronova, kao i povezivanje svih kućnih uređaja na internet. Mnogi od njih su se zalagali za to da Srbija što pre uskoči u taj voz, jer stičete iskustva, pokrećete ranije servise i pripremate tle za prelaz na nove tehnologije koje su sastavni deo savremenog doba. Da stvar bude jasnija, 5G predstavlja generaciju mobilne mreže i novi globalni bežični standard koji dolazi posle 1G, 2G, 3G i 4G.

Nova mreža je dizajnirana da poveže gotovo sve i svašta, uključujući mašine, objekte i uređaje. Ova vrsta bežične tehnologije pruža brži protok podataka, veću pokrivenost, kao i skoro nikakvo kašnjenje u prenosu podataka.
Buduća srpska mobilna mreža moći će da podrži brzine od deset do sto puta veće od trenutnih. Računica kaže da bi trebalo da dostigne 20 gigabajta po sekundi s latencijom (kašnjenjem) od samo jedne milisekunde. Pored toga što je jako brza, ona je dizajnirana da obezbedi veći kapacitet i sposobnost međusobnog konektovanja mnogo više uređaja.

(Pančevac/Z.S.)

U SEPTEMBAR ULAZIMO SA TROPSKIM DANIMA Meteorolog otkriva kakvo nas vreme očekuje narednog meseca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.