NIKOLOVSKA: Koncetracije polena ambrozije u Pančevu niža nego prošle godine

17:00

31.08.2024

Podeli vest:

Freepik
PANČEVO – Od sredine avgusta raste koncentracija polena ambrozije u vazduhu Pančeva. Poslednja merenja pokazuju 123 zrna po metru kubnom ali je to ipak niže u odnosu na isti period prošle godine kad ih je bilo i do 200 .

„Ovi podaci kada ih uporedimo sa prethodnim godinama ipak ohrabruju. Posledica može biti poslednja akcija koja je bila u julu mesecu kada je Zavod za javno zdravlje Pančevo držao predavanja u svim mesnim zajednicama i na taj način smo pokušali da podignemo svest građana o tome koliko je važno da se pre cvetanja ambrozija pokosi i uništi“, rekla je Dubravka Nikolovska iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Za uklanjanje ambrozije na javnim površinama zaduženo je Jkp Zelenilo i ovaj posao počeo je još u junu.

 toku je realizacija projekta „Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu“, podržanog od strane Evropske unije a odnosi se upravo na uklanjanje ambrozije. Za te potrebe nabavljena je i nova mehanizacija.

“I dalje ostaje problem u ruralnoj sredini ,odnosi se na površine koje se nalaze uz puteve ili oko njiva, tu pre svega apelujemo na građane koji su vlasnici tih površina da obrate pažnju, i ne dozvole ni rast a pogotovo cvetanje ambrozije”, rekla je Novakolovski.

Radi se o otpornoj biljci koja raste i nakon mehaničkog uklanjanja ,teško ju je trajno uništiti zbog visoke klijavosti semena i lakog širenja usled vetra. Najviše problema onima koji pate od alergija pravi do sredine septembra ,dok je u fazi cvetanja.

Simptomi su od najslabijih kao što je crvenilo i svrab očiju do jačih poput alergijske astme a najčešće je u pitanju alergijski rinitis.

Zavod za javno zdravlje Pančevo redovno objavljuje rezultate merenja polena i na osnovu njih osobe koje pate od alergija mogu da preduzmu mere prevencije i ukoliko je to moguće ograniče boravak na otvorenom kada su velike koncentracije polena ove biljke u vazduhu.

(RTV)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.