Marković o odnošenju kabastog otpada

Sve ulice će biti pređene nekoliko puta

15:44

19.09.2024

Podeli vest:

Foto: JKP Higijena

Oktobarska akcija sakupljanja i odnošenja kabastog otpada ispred domaćinstava u Pančevu, Starčevu i Dolovu počeće 1. oktobra i trajaće do pretposlednjeg dana meseca. Stanovnici će moći da iznesu stari nameštaj, ambalažu, baštenski i sav drugi otpad, izuzev građevinskog šuta.

Radne jedinice „Čistači“ i „Iznošenje otpada“ odvoziće otpad prema rasporedu koji je objavljen na Fejsbuk-stranici i sajtu preduzeća.

Prolećno i jesenje čišćenje komponenata otpada koje ne smeju dospeti u kontejnere
sprovodi se više od dvadeset godina da bi se sprečile divlje deponije. Skoro deset radnika bude na ulicama svakog dana da bi, pomoću vozila s dizalicom – malim i velikim grajferom – i tri kamiona, prevezli otpad do deponije.

Direktor JKP-a „Higijena“ Pančevo Mišo Marković poručio je da će sve ulice biti
pređene nekoliko puta i zamolio sugrađanke i sugrađane da se pridržavaju istaknutog plana.

– Dvaput godišnje pomažemo stanovništvu u odlaganju ‘viška’ iz domova i dvorišta i tako sprečavamo gomilanje kabastog otpada na javnoj površini. Divlje deponije nastaju, u najvećoj meri, na mestima gde su postavljeni kontejneri i čine višestruku štetu. Prvo, za njihovo uklanjanje potrebno je uposliti dodatni broj radnika i radnih mašina. Drugo, bačeni šut oštećuje kontejnere, te svaki četvrti kontejner na kraju godine mora da bude otpisan. Pojedine firme i fizička lica ovakvim ponašanjem stvaraju ružan prizor u gradu i obezvređuju trud i zalaganje radnika ovog komunalnog preduzeća koji, pored obavljanja redovnih poslova na prikupljanju i
odvoženju komunalnog otpada, uspevaju da sa brojnih lokacija uklone, i više puta nedeljno, na desetine tona šuta, izjavio je Mišo Marković.

Od ponedeljka do četvrtka, od 7 do 15 sati, prelaze se ulice u okviru rasporeda, a petkom se obilazi isti teren da bi se utvrdilo da li ima ostataka, kao i po pozivu stanovništva. Dva dana pred kraj akcije – u ponedeljak, 29. oktobra, i utorak, 30. oktobra, biće pregledane sve ulice, čišćene od prvog dana.

Direktor JKP-a „Higijena“ objasnio je da je akcija isplanirana tako da dovoljno radnika bude angažovano i na redovnim poslovima, te neće biti zastajanja u svakodnevnom radu – čišćenju javnih površina i pražnjenju kontejnera.

– Četiri–pet ekipa s mehanizacijom – kamionima otvorenih prikolica i grajferima, odnosno vozilima s dizalicom, tovarnog prostora 20 kubika, patroliraće prema utvrđenom rasporedu. Radnici su precizno raspoređeni, pomagaće starijim licima i svima koji su sprečeni da iznesu teret iz svojih podruma, ostava ili sa tavana. Iako se dobrom raspodelom zaposlenih štitimo od zastoja u redovnim aktivnostima, molimo stanovnike da ne iznose veće količine baštenskog otpada – dva-tri kubika je granica, jer premašaj opterećuje kapacitete vozila, te se moraju vraćati samo radi biljnog otpada, a potrebno je sačuvati prostor i za nameštaj, ambalažu i drugo. Nadamo se uspešnoj akciji, rekao je Mišo Marković.

Mimo akcija, tokom godine, kabasti otpad može se odneti na Staru deponiju (Dimitrija Tucovića 135), svakog dana, do smrkavanja. Deponovanje je besplatno. Isto važi za građevinski otpad, šut i zemlju posle gradnje objekata ili renoviranja.

Građani će od 1. do 30. oktobra od 7 do 15 sati moći da se obrate radi pitanja i obaveštenja na telefone: 013/327-000 i 310-203.

(Pančevac/JKP Higijena)

JKP ,,HIGIJENA“: Jesenja akcija uklanjanja kabastog otpada! Ovo je detaljan raspored od 1. do 30. oktobra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.