Dani Rumuna u Glogonju! Ješić: Raznolikost čini lepotu naše zajednice

Pančevo je grad u kojem se vekovima prepliću tradicije, jezici i običaji, i upravo ta raznolikost nas čini lepotu naše zajednice, a nas same snažnijima i bogatijima

10:09

23.09.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Na manifestaciji „Dani Rumuna u Glogonju“, koja se održava po 13. put obratio se prisutnima Darko Ješić, član Gradskog veća Grada Pančeva zadužen za kulturu i omladinu, pre koncerta u kojem su učestvovali folklorni ansambli, vokalni i instrumentalni solisti iz Srbije i Rumunije.

-Danas obeležavamo manifestaciju koja svedoči o značaju kulturne raznolikosti i bogatstvu koje je ukorenjeno u našem društvu. Pančevo je grad u kojem se vekovima prepliću tradicije, jezici i običaji, i upravo ta raznolikost nas čini lepotu naše zajednice, a nas same snažnijima i bogatijima. Rumunska zajednica u Pančevu je doprinosila očuvanju svog jezika i tradicije tako što je aktivno učestvovala u razvoju našeg grada. Vaša kultura, umetnost i običaji obogatili su našu zajednicu i doprineli da teritorija grada Pančeva bude multikulturalna zajednica i mesto gde se različite kulture, običaji i tradicije međusobno poštuju i dopunjuju. Ovakvim manifestacijama proslavljamo sve ono što jedni drugima unosimo u naš zajednički život – od književnosti, muzike, likovne umetnosti, do tradicionalnih manifestacija koje su postale neizostavni deo našeg kulturnog života. Upravo iz tog razloga Grad Pančevo će podržavati susrete različitih kulturnih svetova i kulturne raznolikosti koje nas spajaju i inspirišu. Kao centar multikulturalizma nastavitićemo da podržavamo ovakve manifestacije, ali i da neguje kulturne različitosti, rekao je Ješić tom prilikom.

Kulturno-umetnički program je upriličena na letnjoj pozornici Doma kulture „Mladost“ u Glogonju, dok je u prostorijama Doma organizovana izložba ručnih radova, narodne nošnje, starih fotografija i predmeta, ali i tradicionalne hrane i kolača pravljenih po starim receptima.

– Želim da istaknem važnost saradnje između institucija kulture, kako na lokalnom, regionalnom i nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Ovaj dan nije samo prilika da se podsetimo na bogatstvo rumunske kulture, već i da jačamo veze između naših zajednica i da osiguramo da buduće generacije nastave da neguju ovaj duh saradnje i zajedništva. U ime grada Pančeva, želim da uputim iskrene čestitke svim članovima rumunske zajednice. Neka nas ova manifestacija podseti koliko je važno negovati svoje korene, ali i deliti ih s drugima, jer samo tako možemo da stvorimo svet u kojem svi zajedno napredujemo, naglasio je Darko Ješić.

Manifestaciju je upriličio i Miroslav Ilić, vd pomoćnika sekretara za odnose sa verskim zajednicama, pružajući podršku i dodatnu važnost ovom događaju koji povezuje zajednice i promoviše međukulturalni dijalog.

Manifestaciju su, pored Grada Pančeva, finansirali i Pokrajinski sekretarijati za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kao i za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Departman za Rumune u dijaspori iz Bukurešta i Nacionalni saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji.

(Pančevac/ePančevo)

JEŠIĆ: Grad je posvećen očuvanju kulturne baštine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.