KOVAČICA POČELA SARADNJU SA KOŠICAMA: Potpisano niz sporazuma koji donose benifite

16:00

24.09.2024

Podeli vest:

Opština Kovačica

Delegacija koju su činili predstavnici opština Kovačica i Bački Petrovac, Nacionalnog saveta Slovačke nacionalne manjine i Gimnazija „Mihajlo Pupin“ u Kovačici i „Jana Kolara sa đačkim internatom“ u Bačkom Petrovcu, boravila je od 18. do 20. septembra u poseti Košicama u Slovačkoj Republici i označila početak saradnje dve vojvođanske opštine sa gradskom opštinom Stari grad – Košice.

Nakon prijema srpske delegacije, od strane predsednika gradske opštine Košice – Stari grad Igora Petrovčika, potpisan je predlog sporazuma o partnerstvu između Košica i opština Kovačica i Bački Petrovac.

U ime opštine Kovačica ovaj dokument je potpisao predsednik Skupštine opštine Kovačica Jaroslav Hrubik, a u ime opštine Bački Petrovac predsednica opštine Viera Krstovski. Obe strane se potpisivanjem ovog dokumenta obavezuju na zajednički doprinos u uspostavljanju partnerskih i prijateljskih odnosa i razvoja saradnje u oblastima obrazovanja, kulture, turizma, omladine i sporta.

Pored toga potpisan je i Memorandum o saradnji sa direktorom Regionalnog Zavoda školske uprave u Košicama Pavlom Hamrakom i predsednicom Nacionalnog saveta Slovačke nacionalne manjine Dušankom Petrak.
Saradnja među školama u Košicama, Kovačici i Bačkom Petrovcu počinje i zahvaljujući potpisivanju Memoraduma o saradnji u oblasti obrazovanja, istraživanja i razmene znanja.

Ovaj dokument je potpisan između Gimnazije „Mihajlo Pupin“ u Kovačici i Gimnazije „Trebišovska 12“ u Košicama kao i Gimnazije „Jana Kolara sa đačkim internatom“ u Bačkom Petrovcu i Gimnazije „Park mladeže 5“ u Košicama. Potpisivanje ovih dokumenata donosi niz benefita za sve škole potpisnice. Između ostalog to je razmena kulturnih i obrazovnih iskustava, unapređivanje jezika i komunikacije, zajednički rad na školskim projektima kao i zajedničko učešće učenika na društvenim, kulturnim i sportskim aktivnostima.

Cilj saradnje je stvaranje okruženja koje podržava uzajamno učenje i razvoj.
Tokom boravka u Košicama delegacija iz Srbije imala je priliku da se upozna sa znamenitostima ovog dela grada. Takođe su domaćini goste upoznali i sa radom kancelarije predsednika Slovačke Republike u Košicama.

(Pančevac)

KOVAČICA Pokrajinska ombudsmanka dr Dragana Ćorić sa udruženjima i predstavnicima opštine

BONUS VIDEO 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.