KK „NEBESKA UDICA”: Deca na treninzima bez članarina

Cilj: obnoviti sportske terene u Pančevu i naseljenim mestima i pronaći rešenje za njihovo sistemsko održavanje

13:02

28.10.2024

Podeli vest:

KK „Nebeska udica”
Proslavljeni reprezentativac Milan Gurović u poseti

Nekoliko Pančevaca, kojima su zajednički imenioci entuzijazam i ljubav prema košarci i svom gradu, primetilo je da postoji nedovoljan broj adekvatnih sportskih terena u Pančevu, što ih je podstaklo da kao aktivisti krenu u njihovo sređivanje. Ubrzo su obnovili tri košarkaška terena – u Zelenom dvorištu, na Kotežu 2 i kod „Tri šerpe” u Margiti, a u školi „Vasa Živković” su postavili table u sali za fizičko.

U vreme kada roditelji školske dece imaju mnogo troškova za njihove vannastavne aktivnosti „zazvoni” vest da postoje mesta gde klinci i klinceze mogu da se potpuno besplatno, uz stručan nadzor, bave sportom, u ovom slučaju košarkom. Jedno od njih je KK „Nebeska udica”, koji je ozbiljnim radom i dobrom organizacijom uspeo da okupi stotinak mališana.

Upravni odbor kluba i treneriKK „Nebeska udica”

Upravni odbor kluba čine Dragan Mileusnić, Branislav Mitić, Vukašin Čukić, Zoran Jevtović i Igor Vuković, a oformljena je i trenerska ekipa: s devojčicama radi Vladana Joveski, a dečake treniraju Igor Vuković, Ilija Grubješić, Vukašin Čukić, Andrija Krsmanović, Luka Konjević i Vukašin Beč. Sve je počelo tako što je u Zelenom dvorištu nacrtan veliki mural Nebojše Glogovca, pošto su inicijatori ideje bili inspirisani njegovim delom i vezom s Pančevom. Odatle i ideja za naziv kluba: „Nebeska udica” spaja košarku, Glogovca i Pančevo.

Nakon obnove košarkaških terena napravljen je iskorak – animirana su deca kako bi tereni bili puni. Prošle godine je u saradnji s „Relaks ligom” organizovana besplatna basket liga za klince, a tog leta na terenu u Zelenom dvorištu održavani su i besplatni treninzi, koji su te godine krunisani turnirom „Nebeska udica”. Nažalost, nije uspeo pokušaj da se izbore termini za treninge u školskim salama, pa su deca nesebično poslata u druge pančevačke klubove.

S dolaskom lepog vremena ove godine ponovo su krenuli treninzi napolju. Ambicije kluba su porasle, pa je jedan od glavnih ciljeva bio da devojčice i dečaci ne napuste klub s dolaskom jeseni. Upravni odbor je intenzivno radio na dobijanju sala za hladne mesece. Na tom putu je imao pomoć Okružnog košarkaškog saveza, predvođenog Stankom Vilenicom, kao i Sportskog saveza grada Pančeva i njegovog generalnog sekretara Dejana Perića.

Na pripremama u „Rajskim konacima”KK „Nebeska udica”

„Nebeska udica” je dobila termine za treniranje i tokom zimskih meseci, čime su podržani besplatan sport, košarka i sve građanke i svi građani Pančeva koji učestvuju u ovom projektu. Deca sada treniraju u osnovnim školama „Branko Radičević” i „Đura Jakšić”, a klub se tako popeo na stepenik više jer će ove jeseni njegova ekipa prvi put igrati na zvaničnom takmičenju pod okriljem KSV-a. Uz to, član Upravnog odbora Zoran Jevtović obezbedio je besplatan petodnevni boravak u prirodi, u „Rajskim konacima” kod Gornjeg Milanovca, za osamnaest mališana iz kluba: mladi košarkaši su se lepo družili uz mnoštvo sadržaja, pa su se dodatno upoznali s košarkom, ali i međusobno.

Jedan od osnivača kluba Igor Vuković za „Pančevac” kaže:

– „Nebeska udica” je isključivo sportski projekat. Istovremeno, nekoliko nas je angažovano u udruženju građana „Grupa Pančevo – vaše komšije”. Jedina veza između ove dve priče jeste sport bez članarina. Duboko smo uvereni da je sport javno i opšte dobro koje bi moralo da bude dostupno svima, jednako kao i umetnost, kultura i školstvo. Briga o našim najmlađim sugrađanima jeste briga o njihovom razvoju, njihovoj budućnosti, ali i o budžetima svih pančevačkih porodica. U vremenima kada brojni klubovi ne plaćaju iznajmljivanje školskih sala, kada se finansiraju iz gradskog budžeta, zaista je moguće i realno da sport bude dostupan svima bez obzira na platežne sposobnosti. Svi parametri govore u prilog tome da je sport bez članarina realnost, a preostaje da Grad Pančevo i u naseljenim mestima refundira troškove sportskih termina u školskim salama. Termin „članarine” uveden je tokom devedesetih godina, a pre toga je postojao sistem za koji se zalažemo i o kome pričamo. Odlučili smo da ličnim primerom pokažemo kako je to i danas moguće – otud „Nebeska udica”.

Zasad sve ide kako treba – u trku, uzbrdoKK „Nebeska udica”

Koncept treniranja sporta bez članarina koji je temelj KK-a „Nebeska udica” direktno su podržale mnoge javne ličnosti. Među njima su: glumac Nikola Đuričko, vaterpolista Filip Filipović, košarkaši Bogdan Bogdanović, Aleksa Avramović i Milan Gurović. Najavljen je dolazak još nekoliko proslavljenih reprezentativaca, ali i najvećih trenerskih imena srpske košarke. Njihovu podršku svi u „Nebeskoj udici” doživljavaju kao nagradu i motiv za dalji rad, ali i kao obavezu da nikada ne odustanu od dobre namere da omoguće deci besplatno bavljenje sportom i priliku za zdrav život.

(Pančevac / Siniša Trajković)

KOMŠIJE SE UDRUŽILE I NAPRAVILE KOŠARKAŠKI TEREN Glogovac kao inspiracija: Izađeš na teren kada je najteže i pobediš

BONUS VIDEO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.