PRISTUP AP VOJVODINE U REGIONALNI SAVEZ ALPE-JADRAN: Partnerstvo sa jednim od najrazvijenijih regiona Evrope velika šansa za Vojvodinu

11:14

06.10.2022

Podeli vest:

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Vlade Pokrajine Štajerske Kristofer Dreksler potpisali su danas u Gracu Pismo o namerama o pristupanju AP Vojvodine regionalnom Savezu Alpe-Jadran.

– Ovo je velika šansa za AP Vojvodinu da u Savezu i partnerstvu sa jednim od najrazvijenijih regiona Evrope, ali i sa susednim regionima, izgrađujemo institucije i sarađujemo u oblasti privrede, i drugim društvenim oblastima, sa akcentom na obrazovanju i kulturi – izjavio je predsednik Mirović.

Imamo institucije i ljude koji mogu da pokažu svoje znanje i iskustvo i da drugim pokrajinama u ovom delu Evrope predstave naše potencijale, dodao je predsednik Mirović.

– Nastojimo da sarađujemo sa razvijenijima od nas, i da saradnjom na svim nivoima dođemo do konkretnih projekata i programa koje ćemo ponuditi našim građanima – naglasio je predsednik Mirović.

Predsednik je naveo da je tokom sastanka bilo reči i o razmeni i povezivanju mladih ljudi, istakavši da imamo razvijene ustanove i institute sa stručnim ljudima.

– Pokrajina Štajerska predsedava Savezu Alpe-Jadran i podržava članstvo Vojvodine, čijim se pristupanjem otvara i mogućnost pridruživanja i za regione iz zemalja Zapadnog Balkana. Pokrajina Vojvodina je ključni partner Štajerske. Želimo da preduzmemo konkretne korake u okviru naše zajedničke agende – izjavio je predsednik Vlade Štajerske Kristofer Dreksler.

 

 

Tokom radne posete Gracu, Mirović se sastao i sa ministrom za Evropu, međunarodne poslove, obrazovanje i kadrovska pitanja Vernerom Amonom i ministarkom privrede i turizma, regiona, nauke i istraživanja Barbarom Ajbinger-Midl.

On je posetio i Edukativni centar za voćarstvo i vinogradarstvo „Silberberg“ i Kargo centar Grac, špeditersku kompaniju, kako bi se informisao o organizaciji i načinu rada, kao i o mogućnostima za saradnju.

Tokom posete austrijskoj pokrajini potpisan je i Sporazum o partnerstvu između Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Štajerske.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković posetio je ovom prilikom Onkološku kliniku Univerzitetskog Kliničkog centra u Gracu, gde je sa upravom razgovarao o mogućnostima saradnje zdravstvenih institucija AP Vojvodine i Štajerske.

U okviru višednevne posete Gracu sinoć je održano i „Vojvođansko veče“, kome su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić, predstavnici štajerske Vlade, Parlamenta i privrednici, kao i članovi Udruženja Srba u Štajerskoj.

U delegaciji AP Vojvodine su i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović.

 

(Blic)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.