ODLUKA O NAFTI ODLOŽENA DO 1. DECEMBRA! Vučić: Hrvatska je izašla sa argumentacijom da nije fer da imamo nižu cenu nafte! Je l’ se kažnjava Rusija ili Srbija?!

07:43

07.10.2022

Podeli vest:

Predsednik kaže da je Srbija manji potrošač od Mađarske, Češke i manjih zemalja, a predstavlja pretnju, dok mnogo veće zemlje ne smetaju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na Samitu u Pragu na kojem se razgovaralo o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice kao platforme za dijalog postojećih članica Evropske unije i onih država koje tome teže.

– Mnogo dobrih stvari se tu čulo, kojim putem će Evropa da ide. Izgradnja povezujućih transmisionih sistema, novih interkonektora, gasovoda, naftovoda, da bi mogli da se koriste energetnti iz celog sveta. U subotu ćemo pričati više o novim investicijama. Zahvalio sam se Evropljanima na podršci za izgradnju interkonektora sa Bugarskom – kazao je predsednik.

Vučić je rekao da očekuje predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva uskoro u Beogradu, kako bi se osigurali novi izvori gasa.

Kako je predsednik naveo, sve što je sa Rusima, kada je u pitanju gas, urađeno, dobro je, međutim, nismo mogli koliko smo želeli da se obezbedimo.

– Juče kada je sve to trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske i jedne baltičke i jedne nedaleko baltičke zemlje, Hrvatska je izašla sa argumentacijom da nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte. Onda se postavilo pitanje je l’ se kažnjava Rusija ili Srbija? Zahvaljujem se Radevu koji je danas bio izuzetno fantastičan, rekao je da nije fer prema Srbiji. Isto je rekao i Micotakis… – kaže Vučić.

–  Srbija može da uvozi bilo koju naftu a da to nije Ruska, isto tako svako može da ode u Jasenovac, samo predsednik Srbije da ne ode. Svako može da koristi ćirilicu, ali samo u 4 zida svoje kuće. Ko ste vi da ulazite u naše bilateralne ugovore? Podsetiću vas da sam obzirom na sve to što su nam radili, mi smo i tada govorili da nikada nismo imali problema sa Hrvatskom kada je u pitanju korišćenje Janafa. Oni to za nas više nisu, ko će nama da odlučuje odakle ćemo mi da uvozimo? Pritom, veliki deo Janafa pripada Srbiji, mi sve svoje obaveze na vreme izmirimo – kaže Vučić.

Predsednik je potom progovorio o optužbama na račun saudijske Arabije, koja posluje sa Rusijom.

– Imate rast cena nafte, koja je ogromna. Danas vam Zelenski saopštava da neće moći da izvoze energiju… To će se naći na jednom tržištu uz bezbroj problema za sve nas. Kako ćemo da preživimo kada ćemo sami sebi u sred Evrope da položimo nogu? Ne postoji racionalno objašnjenje za sve ovo, osim to što sam želeo da odem u Jasenovac da položim venac – dodao je Vučić.

 

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Naš posao je da kupujemo najjeftiniju moguću naftu“

Naš je posao da kupujemo najeftiniju mogući naftu, a evo sada, imamo i porast cene dizela, dodao je Vučić.

On je dodao da će i predsednik Češke Miloš Zeman doći u Srbiju u januaru, i da mu je državnik rekao da se nada da će mu to biti poslednja poseta.

Predsednik Srbije kaže da je odluka o nafti odložena do 1. decembra, ali ne postoji racionalno objašnjenje za hrvatsku intervenciju, sem zato što sam hteo da idem u Jasenovac.

Svako može da ode u Jasenovac osim ako nije Aleksandar Vučić. Svako može da kaže u Hrvatskoj šta želi osim Srba koji žive tamo – kaže Vučić.

Predsednik je zapitao ko daje za pravo Hrvatima da određuju čiju će naftu Srbija kupovati.

– I kada su sve to radili i zabranjivali pristup Jasenovcu, ja sam i tada govorio da nismo imali problema sa korišćenjem Janafa, naftovoda koji smo zajedno gradili u Jugoslaviji. Bili su pouzdan snabdevač. Ali to više nisu, a pritom 70 odsto biznisa Janafa se zasniva na Srbiji. Nikada ne kasnimo ni dana sa plaćanjem – rekao je Vučić.

On kaže da nam je „samo ovo falilo sa svim problemima“.

– Oni su intervenisali da to ne bude pušteno. Nema objašnjenja. Činilo mi se u jednom trenutku da je pokušao da priča, ali ja nisam želeo da pričam.

Kako je dodao, Srbiju danas niko nije kritikovao. A na strani Srbije bio je Rumen Raden, kog je predsedenik ponovo pohvalio.

– Da ne bih nikoga uvredio, to je površan stav… To je osmi paket sankcija protiv Rusije, a šta je to prema Srbiji? Glupa je logika tih koji su to izjavili… Zato nikada nisam govorio da moramo i ostalo, moje „pokušaću“ je značilo mnogo više nego nečije obećanje. Neki su govorili da sam ja 3. aprila rekao da ću da uvedem sankcije. Na kraju se ispostavilo da su oni izašli da traže sankcije, jer su želeli da se uvuku u neke ambasade. Jedino u šta ću da se zaklinjem je interes Srbije, Ustav Srbije i Miroslavljevo Jevanđelje – kaže predsednik Srbije, govoreći da se uvedu sankcije Rusiji.

Vučić kaže da se više niko ne interesuje za klastere, već samo za sankcije. EU je u velikom sukobu sa Rusijom, i traži se ujedinjen blok, dodao je Vučić.

– Mi ne treba da krijemo od naroda šta se dešava – kaže Vučić.

Predsednik je potom naveo da je za nas ovo velika prilika da imamo dobre susrete i sastanke kako bi pružali informacije i saznali neke stvari.

– To je za nas veoma korisno. Ne razumem se da li je ovo zamena za nešto, nama ovo znači i koristi – kaže predsednik.

 

(Telegraf)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.