UEFA STAVILA RUMUNIJU I KOSOVO U ISTU KVALIFIKACIONU GRUPU: U Rumuniji razmišljaju o bojkotu, o odluci će se savetovati sa Vladom Rumunije

08:10

11.10.2022

Podeli vest:

Printscreen/yt

Mediji u Rumuniji podsećaju da ta država nije priznala Kosovo, kao otcepljeni deo Srbije, ali i razmatraju moguće reperkusije DA i NE ovim utakimicama u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj.

Fudbalski savez Rumunije samo je kratko saopštio da će se „o svemu konsultovati sa Vladom Rumunije“, kako bi se pronašlo najbolje moguće rešenje u ovom trenutku, dok televizije i novine prenose različita mišljenja viđenijih ljudi. Tako Teodor Meleskanu, nekadašnji ministar inostranih poslova Rumunije, smatra da selekcija Edija Jordaneskua ne bi trebalo da prihvati ove duele.

„Kosovo nije priznata država od strane brojnih država, uključujući i nas, Rumuniju. Mi nikada nismo priznali nezavisnost Kosova. Normalno, naš fudbalski Savez, trebalo bi da diskutuje sa drugim državama koje su bile u istoj poziciji kao Rumunija i dođu do rešenja koje ne bi uništilo čitav sistem, ali i da bi se ispoštovale stvari koje su iz ugla Rumunije vrlo jasne.

Zato, rekao bih da će FS Rumunije morati da nađe rešenje. Ako ne, onda ono što možemo da uradimo je da izgubimo 3:0 od Kosova“, rekao je Meleskanu, aludirajući na poraz za zalenim stolom, prenosi GSP.ro.

Isti rumunski portal tvrdi da bi eventualno ne pojavljivanje na utakmici iz političkih razloga moglo da znači veliki rizik za FSR.

„Nepojavljivanje na utakmici iz političkih razloga bi dovelo do izbacivanja FS Rumunije iz UEFA. Političke intervencije u fudbalu nisu dozvoljene od strane UEFA“, navodi izvor pomenutog glasila, uz isticanje iskustava reprezentacija Španije, Grčke i Kipra, koje su morale da igraju protiv Kosova, iako ga njihove Vlade ne priznaju.

U grupi I nalaze se još Švajcarska, Izrael, Belorusija i Andora.

Danas.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.