PUTIN SE SASTAO SA BIN ZAJEDOM EL NAHJANOM U SANKT PETERBURGU: Rusija ne stvara probleme, nego stabilnost na svetskom energetskom tržištu

12:28

11.10.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT

 

Rusija ne postupa tako da nekome stvara probleme, njena dejstva su usmerena na stvaranje stabilnosti na svetskom energetskom tržištu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski lider razgovara s predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom u Sankt Peterburgu. To je prvi lični susret dvojice lidera posle izbora El Nahajana za predsednika UAE, a poslednji put su razgovarali telefonom u maju ove godine.
Putin je na početku sastanka rekao da će kolegu iz UAE detaljno izvestiti o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i dodao da će se danas sastati s generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem.
„Znam da ste zabrinuti u celini zbog razvoja situacije i da težite da doprinesete rešavanju svih spornih pitanja, uključujući i ovu krizu koja se događa danas (u Ukrajini)“, rekao je Putin.


Poseta predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Rusiji usmerena je, kako je ranije saopštilo Ministarstvo inostranih poslova UAE, „na pomoć u postizanju efikasnih političkih rešenja“ krize u Ukrajini.
Putin je istakao da se kontakti Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata razvijaju se samo u pozitivnom smeru, a da su odnosi dveju država važan faktor stabilnosti u regionu i svetu.
„Tokom 50 godina naših diplomatskih odnosa kontakti su se razvijali samo pozitivno, samo po uzlaznoj putanji. Bez obzira na svu složenost današnjih odnosa u svetu, odnosi Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata su važan faktor stabilnosti u regionu, a može se reći i u svetu u celini“, rekao je Putin.
Ruski predsednik je naveo da s predsednikom UAE namerava da razgovara o situaciji u regionu.
„Uloga i uticaj Ujedinjenih Arapskih Emirata na situaciju u samom regionu su, naravno, veoma visoki. I za mene je veoma važno da razgovaram s Vama o pitanjima u vezi sa situacijom u Siriji i oko nje“, rekao je Putin kolegi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.