PUTIN U ASTANI: Zemlje azijskog regiona su lokomotiva svetskog ekonomskog razvoja, a integracioni procesi se dinamično odvijaju

07:34

13.10.2022

Podeli vest:

Foto:Printscreen/YT

 

U Astani je počeo 6. Samit o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji a ruski predsednik Vladimir Putin je poručio da se u globalnoj politici dešavaju ozbiljne promene, da svet postaje multipolaran i da ključnu ulogu počinje da igra Azija.
Zemlje azijskog regiona su lokomotiva svetskog ekonomskog razvoja, a integracioni procesi se dinamično odvijaju.
„U svim tim procesima aktivno učestvuje i Rusija. Zalažemo se za razvoj i procvat Azije i stvaranje široko otvorenog prostora za uzajamno korisnu trgovinsku i investicionu saradnju, produbljivanje i širenje kooperacionih veza u različitim privrednim oblastima“, rekao je Putin.

On je naglasio da Rusija čini sve u cilju postizanja sistema ravnopravne i nedeljive bezbednosti.
Takođe je upozorio da se povećala nestabilnost cena energenata u svetu, da preti glad, kao i da postoji opasnost od izbijanja velikih socijalnih nemira posebno u najsiromašnijim zemljama.
On je pozvao da se uklone sve veštačke i nelegitimne barijere koje onemogućavaju obnavljanje lanaca isporuka robe i ukazao na neophodnost aktivnijeg korišćenja nacionalnih valuta u saradnji između država, jer će to doprineti jačanju njihovog finansijskog suvereniteta.
Takođe je naglasio da će Rusija razvijati odnose u raznim pravcima sa svim zemljama koje su deo ove inicijative.

O Avganistanu
Prema njegovim rečima, jedan od najvećih izazova u svetu u dalje je Avganistan.
„Pokazalo se da je Avganistan nesposoban da samostalno rešava problem terorizma nakon dugogodišnjeg američkog prisustva u zemlji“, rekao je Putin.
On je rekao i da Rusija konstantno poziva da se Avganistancima kompenzuje šteta za godine okupacije i da im se odblokiraju sredstva.
O borbi protiv terorizma
Putin je pozvao zemlje Azije da aktivnije sarađuju sa međunarodnom bankom podataka u cilju suprotstavljanja terorizmu.
„Od najvećeg značaja je i dalje aktivno raditi zajedno sa drugim regionalnim forumima i organizacijama na rešavanju kriza i sukoba koje se pojavljuju u Aziji, jačati saradnju država u suprotstavljanju terorističkoj pretnji, otkrivati i neutralisati ekstremističke organizacije, boriti se protiv trgovine drogom i eliminisati propagandu radikalnih ideja“, rekao je Putin.

(Sputnjik)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.