PUTIN I ERDOGAN Hitno razmotriti mogućnost uspostavljanja gasnog haba u Turskoj! Turska najpouzdaniji partner za tranzit gasa

11:58

13.10.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT/HaberGlobal

Gasni hab u Turskoj mogao bi biti ne samo platforma za isporuke tog energenta, nego i za utvrđivanje njegove cene bez ikakve političke obojenosti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Mogli bismo mirno da regulišemo cene na normalnom, tržišnom nivou, bez bilo kakve političke obojenosti“, rekao je Putin tokom sastanka s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Astani, na marginama Samita o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji.

Ruski lider je turskog kolegu informisao o ideji uspostavljanja gasnog haba u Turskoj, o kojoj je bilo reči na dvodnevnom skupu „Ruska energetska nedelja“ u Moskvi.
„Juče, na ‘Ruskoj energetskoj nedelji’, nakon konsultacija s vašim ministrom energetike i s rukovodioce kompanije ‘Botas’, dogovorili smo se s ‘Gaspromom’, i ja sam to rekao javno: ako su Turska i naši potencijalni kupci iz drugih zemalja zainteresovani, mogli bismo da razmotrimo mogućnost izgradnje još jednog gasnog sistema i stvaranja gasnog haba na teritoriji Turske za prodaju gasa drugim, trećim zemljama. Pre svega, naravno, evropskim“, rekao je Putin.

On je u sredu izjavio da bi Rusija mogla da premesti tranzit gasa sa „Severnih tokova“ u region Crnog mora i Tursku, a ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmjoz je, komentarišući taj predlog, izjavio da je to tehnički izvodljivo i da treba da bude detaljno proučeno.

Prema Putinovoj oceni, Turska se pokazala kao najpouzdaniji partner za tranzit energenata u Evropu.
„Isporuke naših energenata, uključujući gas, teku u punom obimu, u skladu s vašim zahtevima. Ostvarujemo i tranzit kroz Tursku u evropske zemlje. Turska se pokazala kao najpouzdanija maršruta za isporuke, čak i u Evropu“, naglasio je Putin.

Predsednik Rusije je posebno komentarisao problem formiranja cena energenata i uticaj političkih odluka na njihovo utvrđivanje. Prema njegovom mišljenju, gasni hab u Turskoj ne bi bio samo platforma za isporuke gasa, nego i za utvrđivanje njegove cene, bez političkih uticaja.

.
„Pitanje formiranja cena je veoma važno pitanje. One su danas astronomske“, rekao je Putin.
Ruski lider je sa zadovoljstvom konstatovao da gasovod „Turski tok“ uspešno radi.

„Kao što ste čuli, i njega su pokušali da dignu u vazduh… Ipak, hvala bogu, to se nije dogodilo, on uspešno radi“, rekao je Putin koji je u ponedeljak, na operativnom savetovanju sa članovima Saveta bezbednosti Rusije saopštio da je Kijev pokušao da izazove eksploziju na jednoj od deonica sistema za transport gasa „Turski tok“.
Putin je, takođe, ocenio da komunikacija Moskve i Ankare na najvišem državnom nivou daje odlične rezultate i da se svi dogovori ispunjavaju.
„Bez obzira na sve poteškoće u vezi sa sanitarnim i političkim ograničenjima, mi ipak pronalazimo mogućnost da se redovno susrećemo, da razgovaramo. To daje odlične rezultate, moram da primetim. Ispunjeni su svi naši dogovori, postignuti tokom Vaše posete Sočiju u avgustu ove godine“, istakao je Putin.
Žito i dalje ne stiže do najsiromašnijih zemalja

Govoreći o „prehrambenom sporazumu“, koji su 22. jula u Istanbulu potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija, radi rešavanja problema u isporukama ukrajinskih i ruskih prehrambenih proizvoda na svetsko tržište, Putin je ukazao na to da i dalje veoma mala količina žitarica koji se izveze iz ukrajinskih luka odlazi tamo gde je najpotrebnija, odnosno u najsiromašnije zemlje.
„Istina, mala količina, nažalost, ide preko programa Ujedinjenih nacija u zemlje u razvoju, u najsiromašnije zemlje. Međutim, šta je tu je. To rešavaju Ujedinjene nacije“, rekao je Putin.

Predsednik Turske je rekao da se nada da će Turska i Rusija uspeti da osiguraju isporuku ruskih poljoprivrednih proizvoda zemljama kojima su oni neophodni.
„Za nas je važno da se ti proizvodi dostavljaju upravo zemljama kojima su nužni. Čak i ako ti zajednički potezi Turske i Rusije uznemire pojedine poznate krugove, oni će, ipak, obradovati zemlje kojima su nužni. Naša odlučnost, pregovori naših kolega u vezi s tim su veoma važni, oni učvršćuju naše odnose“, rekao je turski lider.
Erdogan je dodao da je s ruskim kolegom razgovarao o izgradnji druge nuklearne elektrane u turskom gradu Sinopa, uz ocenu da je reč o projektu koji je važan za zadovoljenje turskih potreba za električnom energijom.

Peskov: Turska pozitivno reagovala na Putinov predlog

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, naložili su da se detaljno i vrlo brzo prouči mogućnost uspostavljanja gasnog haba u Turskoj, rekao je za Sputnjik portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Prema njegovim rečima, Turska je veoma pozitivno reagovala na predlog o uspostavljanju novog gasnog haba i ispoljila interesovanje za tu ideju.
Peskov je istakao da su Putin i Erdogan veoma dugo razgovarali u četiri oka, ali da među temama susreta nije bilo rešavanje rusko-ukrajinskog sukoba.
Prema navodima turske državne televizije, dvojica lidera, koji su se sastali u Astani, na marginama Samita o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji, razgovarala su oko sat i po.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.