TAKMIČENJE  VITKAI U DEBELJAČI: Festival mađarskih pesama i čardaša

09:47

18.10.2022

Podeli vest:

 

Po 26. put u Debeljači je održan Festival mađarskih pesama i čardaša (VIVE), koji je nastao u znak sećanja na lokalnog kompozitora i učitelja kantora Đulu Vitkaija. Ove godine na takmičenju „Vitkai” predstavljeni su dva pevača amatera i jedanaest novih kompozicija.

Prvo takmičenje „Vitkai” održano je 20. septembra 1996. godine u južnobanatskom naselju uz zajedničku saradnju mađarske redakcije informativnog programa Televizije Novi Sad, muzičkog odeljenja Novosadskog radija i Doma kulture „Jožef Atila” u Debeljači. Osnovni cilj organizacije festivala bio je i ostao – oživeti i sačuvati žanr mađarske pesme za buduće generacije.
Nakon jubilarnog festivala održanog prošle godine u Odbor festivala imenovani su mladi članovi, koji će nastaviti rad sa istim entuzijazmom i odlučnošću kao i njihovi prethodnici u proteklih četvrt veka. Dom kulture „Jožef Atila” u Debeljači i dalje je glavni nosilac organizacije.
– Kao i svake godine, pripreme su počele krajem februara, raspisivanjem konkursa. Zainteresovani su imali mesec i po dana da se prijave. Počeli smo tako što smo primili prijave od pet novih pevača amatera, ali večeras su se predstavila samo dva. Prethodnih godina stizalo je od trideset do četrdeset novih kompozicija, dok ih je ove godine bilo samo dvadeset četiri, ali se ipak moglo birati. Večeras je izvedeno jedanaest kompozicija – obavestio nas je Laslo Horti, direktor Doma.

Obnovljenim snagama

Ovogodišnji festivalski orkestar predstavio se u drugačijem sastavu nego ranije. Prema rečima direktora, bilo je veoma teško sastaviti članove orkestra, jer su muzičari koji su nastupali u orkestru prethodnih godina, koji su bili stalni članovi, otišli u inostranstvo ili nisu mogli da prihvate da sviraju. Konačno, orkestar za ovu priliku sastojao se uglavnom od lokalnih muzičara i muzičara iz okolnih naselja, predvođenih Imreom Dekanijem, primašem iz Debeljače, koji je dobitnik nagrade „Danko”.
Festival VIVE, verno staroj tradiciji, započet je pevanjem kompozicije Đule Vitkaija, note „Okrećem rudu kočija”, koju je ove godine izvela Žofija Sabo Dekanji. Pripremu festivala obavio je Festivalski odbor, čiji je mladi predsednik Mikloš Boljoš iz Bačkog Petrovog Sela stupio na dužnost u novembru prošle godine.
– Prvenstveno sam odgovoran za muzički deo, tako da su pristigle pesme odabrane i predate pevačima pod mojim rukovodstvom, a ja sam i vežbao s novoformiranim orkestrom. Pesme koje su poslali autori i koje su odabrane trebalo je aranžirati za sedmočlani orkestar, a trebalo je obraditi i kompozicije koje će pevači pevati u gala programu. Najmanje vremena je ostalo da se pevači pripreme da prvi put zapevaju na sceni sa ovakvim orkestrom iza sebe – rekao je Mikloš Boljoš.
Na pitanje šta je tema novih pesama, predsednik Mikloš Boljoš rekao je da postoje veoma različite teme. Autor obično može da razmišlja o jednoj ili temi sličnoj toj i piše i gradi svoje pesme oko te slične teme. Ima onih koji vrlo rado pišu o svojim unucima, o susretu sa unucima, o starosti, ali u isto vreme je mladi autor napisao tekstualno-muzičku belešku o svojoj baki i njenoj žalosnoj smrti i oproštaju s njom. Među novim pesmama i čardašima bilo je i onih za koje je tekst i muziku napisao isti autor.
Pevače amatere koji su se predstavili tokom večeri i izvedene nove kompozicije ocenjivao je tročlani žiri i doneo je odluku o najboljima. Janoš Bakator, razredni učitelj iz Debeljače, koji je i sam muzičar, rado je prihvatio ulogu člana žirija. Dodao je:
– Na takmičenje „Vitkai” stiglo je mnogo veoma lepih pesama i morali smo da biramo između njih. U program je ušlo 11 pesama, ali smo morali da ih ponovo ocenjujemo na dan nastupa, a najteži zadatak za člana žirija jeste da istovremeno obrati pažnju na tekst, muziku i izvođenje.

Pevači i pesme pobednici

U prvom delu takmičenja mnogobrojnoj publici su se predstavili pevači amateri Atila Sel iz Martonoša i Đerđ Gonclik iz Horgoša. Prema oceni žirija, prvu nagradu je dobio pevač amater Đerđ Gonclik. Prema Đerđovom priznanju, u pevanje se zaljubio dok je slušao radio u ranom detinjstvu. Za njega nagrada nije toliko bitna, koliko je važno učešće. Izvedene pesme i čardaše birali su sami pevači.
Odabranih jedanaest novih pesama i čardaša izveli su pevači koji su poznati na našim prostorima. U tesnoj konkurenciji dve kompozicije su dobile isti broj poena, ali je na kraju najbolja nova pesma bila pod nazivom „Zaklela sam se”, čiju je muziku komponovao Ferenc Kovač, tekst je napisao Ferenc Tenji, a izvođač je bila Melinda Morvai iz Temerina.
– Priprema za izvođenje ove pesme za mene je bila poseban proces, jer sam lično poznavala kompozitora i imam veliku sreću što sam u svojoj pevačkoj karijeri mogla da radim s takvom osobom. Bilo je veoma dirljivo, jer smo u ovo vreme prošle godine još uvek razgovarali, bili u kontaktu i pregovarali. Nadam se da sam ispunila ono što je čika Feri očekivao od mene, jer ga, nažalost, više nema među živima – svedoči izvođačica pobedničke pesme.
Publika je imala posebnu priliku da glasa za svog omiljenog pevača. Ove godine nagradu publike osvojio je meštanin Tibor Sunjog, koji je izveo sopstvenu kompoziciju pod nazivom „Prošle su godine detinjstva”, o kojoj je izjavio:
– Mislim da je publika bila opčinjena i tekstom i muzikom. Pokušao sam da napišem pesmu koja opisuje stvarnost, znači da nije sve u velikom svetu, da ipak nije sve u novcu… Čovek žudi za malo ljubavi, a u njoj se opisuje život čoveka: rodno selo, kuća, porodica, to je ono na šta sam se fokusirao.
Meštani Debeljače pamte početke, kada se prijavljivalo više pevača amatera i kada je bilo više novih kompozicija kompozitora i tekstopisaca, ali drže se svoje tradicionalne manifestacije, vole mađarsku pesmu i čardaše, o čemu svedoči i velika posećenost festivala.

Sa uvaženim gostima

Među pozvanim gostima ovogodišnjeg festivala bili su Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice, Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, Ana-Marija Pinter, pokrajinska predstavnica, i Stevan Lazički, predsednik Saveta Mesne zajednice Debeljača. Realizaciju festivala podržala su lokalna udruženja i privatnici, ali je mađarski nacionalni savet bio jedan od glavnih pokrovitelja manifestacije.
– Bilo je zadovoljstvo, bilo je dobro, bilo je zabavno. Pesma je ispunila dušu i srce čoveka, potvrdila je i dokazala da kod nas postoji duga tradicija mađarske pesme i pevanja, koju moramo i možemo negovati i održavati u životu. VIVE to dokazuje stvaranjem novih mađarskih pesama, novih čardaša, a pevači i orkestar uspeli su da naprave atmosferu za dobru publiku. Budimo srećni što imamo takvu zajednicu u kojoj su narodne pesme, narodne igre i tradicija važni elementi, isto kao što je i u drugim oblastima života zabava, veselje i mađarska pesma – rekao je Jene Hajnal.
Glavni pokrovitelji ovogodišnjeg, dvadeset šestog Festivala mađarskih pesama i čardaša, pored Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice, bili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i Opština Kovačica.
Ilona Lečei

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.