PREDSEDNIK SAOPŠTIO IMENA NOVIH ČLANOVA VLADE: Ana Brnabić ostaje na čelu, a evo kako izgleda ceo sastav!

07:46

24.10.2022

Podeli vest:

Foto: printscreen/ yt: ZOPS026/parlament.gov.rs/ srbija.gov.rs/ facebook

Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić saopštio je imena novih članova Vlade, koja će imati 25 resora, četiri više u odnosu na prethodnu, posle sednice Predsedništva i Glavnog odbora stranke.

Pola godine posle izbora, desetak dana pred istek zakonskog roka za formiranje Vlade, objavljena su imena kandidata za ministare koji će činiti kabinet nove-stare premijerke Ane Brnabić.

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić saopštio je imena novih članova Vlade, koja će imati 25 resora, četiri više u odnosu na prethodnu, posle sednice Predsedništva i Glavnog odbora partije koju vodi.

Nešto ranije je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) – Ivica Dačić objavio kandidate za ministre njihove koalicije.

 • Miloš Vučević – ministar odbrane
 • Siniša Mali – ministar finansija
 • Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine
 • Jelena Tanasković – ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
 • Irena Vujović – ministarka za zaštitu životne sredine
 • Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
 • Maja Popović – ministar pravde
 • Aleksandar Martinović – ministar za upravu i lokalnu samoupravu
 • Bratislav Gašić – ministar unutrašnjih poslova
 • Nikola Selaković – ministar za rad, boračka i socijalna pitanja
 • Maja Gojković – ministarka kulture
 • Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu
 • Darja Kisić – ministarka za brigu o porodici
 • Dubravka Negre – ministarka rudarstva i energetike
 • Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog
 • Tanja Miščević – ministarka za evropske integracije
 • Jelena Begović – ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije
 • Danica Grujičić – ministarka zdravlja
 • Husein Memić – ministar za turizam
 • Zoran Gajić – ministar sporta
 • Ivica Dačić – ministar spoljnih poslova
 • Branko Ružić – ministar prosvete
 • Rade Basta – ministar privrede
 • Novica Tončev – ministar bez portfelja
 • Đorđe Milićević – ministar bez portfelja

 

Za sastav nove Vlade predloženi su pojedini ministri koji su već bili u prethodnom sazivu, poput Siniše Malog, Tomislava Momirovića, Maje Gojković i Irene Vujović, ali je daleko više novih kandidata iz redova naprednjaka poput Gorana Vesića, Aleksandra Martinovića, Bratislava Gašića i drugih.

Kandidati koalicije okupljene oko socijalista su predsednik SPS-a Ivica Dačić, Branko Ružić, Đorđe Milićević, Novica Tončev i Rade Basta iz Jedinstvene Srbije.

Formiranje nove Vlade za koju naprednjaci i socijalisti imaju većinu očekuje se naredne nedelje u parlamentu.

Opšti izbori održani su 3. aprila, a konačni rezultati objavljeni su 5. jula.

 

 

Stara i nova imena

 

Među kandidatima se nalaze pojedina imena iz prethodnog saziva Vlade, dok je veliki broj onih koji će prvi put stupiti na ministarska mesta.

Na čelu vlade ostaje Ana Brnabić, dok će iz redova naprednjaka resore finansija, kulture i zaštite životne sredine nastaviti da vode Siniša Mali, Maja Gojković i Irena Vujović.

Nikola Selaković se iz resora spoljnih poslova seli na mesto ministra za rad, boračka i socijalna pitanja, a Tomislav Momirović građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preuzima novo ministarstvo za unutrašnju i spoljnu trgovine.

Prema pisanju medija, Vučić se tokom sednice Glavnog odbora SNS zahvalio članovima stranke koji neće ući u Vladu, među njima i dosadašnjim ministrima Nebojši Stefanoviću, Zlatiboru Lončaru, Branislavu Nedimoviću i Jadranki Joksimović.

Predsednik Srbije nije pročitao ni imena dugogodišnje ministarke Zorane Mihailović, kao ni Aleksandra Vulina, predsednika Pokreta socijalista, vernog koalicionog partnera SNS-a.

Tako je resor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pripao nekadašnjem zameniku gradonačelnika Beograda – Goranu Vesiću, dok je za ministra policije predložen dosadašnji prvi čovek Bezbednosno informativne agencije (BIA) – Bratislav Gašić.

Sa mesta gradonačelnika Novog Sada na čelo ministarstva odbrane dolazi Miloš Vučević, a dugogodišnji šef poslaničke grupe naprednjaka u parlamentu Aleksandar Martinović postaće ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Kao nestranačka ličnost, na mestu ministarke pravde ostaje Maja Popović, dok će i u novoj vladi ministarstvo za brigu o selu voditi Milan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), koalicionog partnera SNS.

Dosadašnja ministarka za rad, zapošljavanje i boračka pitanja – Darija Kisić je kandidatkinja za ministarku za brigu o porodici.

Ministarstvo za evropske integracije preuzima Tanja Miščević, nekadašnja šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, a ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Jelena Tanasković, dosadašnja državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Predstavncima manjina će pripasti dva ministarstva.

Nosilac izborne liste Sandžačke demokratske partije Husein Memić biće ministar turizma i omladine, a Tomislav Žigmanov, predsedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, vodiće Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Na čelo novoformiranog Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dolazi Jelena Begović, direktorka instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, dok će resor rudarstva i energetike voditi Dubravka Negre, članica Izvršnog odbora NLB Komericijalne banke.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i prvo ime na izbornoj listi SNS za parlamentarne izbore – Danica Grujičić, biće ministarka zdravlja.

Ministarstvo sporta, koje će od ovog saziva funkcionisati zasebno, vodiće Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije i nekadašnji trofejni trener reprezentacije.

Za sada je bez ministra ostao resor telekomunikacija i informisanja, kao i novo Ministarstvo za javna ulaganja.

Socijalisti su za mesto ministra spoljnih poslova i potpredsednika Vlade kandidovali lidera stranke – Ivicu Dačića.

Na mestu ministra prosvete iz njihovih redova ostaće Branko Ružić, dok će Rade Basta ispred koalicije SPS-JS, biti ministar privrede.

Kandidati za ministre bez portfelja iz SPS-a su Novica Tončev i Đorđe Milićević.

Pored Ivice Dačića, potpredsednici nove Vlade Srbije biće Miloš Vučević i Siniša Mali iz SNS-a.

 

(B92)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.