POČELA GREJNA SEZONA! Radijatori u 650.000 domaćinstava širom Srbije moraju da budu topli!Grejanje se gasi kada je 15 stepeni napolju

09:44

01.11.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT

 

Daljinski sistemi grejanja jutros su počeli sa radom, što znači da radijatori u 650.000 domaćinstava širom Srbije moraju da budu topli.

Prema informacijama koje je RTS dobio iz Udruženja toplana Srbije, svih 60 toplana u Srbiji od jutros je u redovnom režimu, što znači da je grejna sezona od danas i počela.
Na daljinske sisteme grejanja priključeno je 650.000 domaćinstava, od čega je polovina u Beogradu. Izvršna direktorka „Beogradskih elektrana“ Ivana Kalanja rekla je za RTS da su svi toplotni izvori tog preduzeća uspešno započeli prvi dan i da nema poremećaja na mreži.

Objasnila je i pri kojim se temperaturama gase radijatori.

„Danas očekujemo visoke temperature, za mesec novembar potpuno neuobičajene. Grejanje se gasi kada je 15 stepeni napolju. Kako se bude razvijao dan, od 10 ili 11, mi satno pratimo prognozu i ostvarene temperature u većem delu grada i u skladu sa tim donosimo odluku o prekidu“, istakla je Kalanja.

Dodala je da se grejanje ponovo uključuje ukoliko temperatura tokom večeri padne ispod 12 stepeni.

„Uobičajeni grejni dan je od 6 do 22, osim nedeljom i praznikom, kada je od 7 do 22 sata. Odluka kaže da, ukoliko su spoljni uslovi takvi, može se vršiti i prekid u radu. Pravilima o radu je to preciznije definisano, odnosno kada temperature 15 stepeni i više traju četiri sata u toku dana, vrši se prekid. Ponovno pokretanje sistema je kada temperatura padne na 12 stepeni. Takođe, obaveza je, kada su jako niske temperature, da se greje 24-satno, odnosno da se produži grejanje i tokom noći“, navela je Ivana Kalanja.

RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.