VUČEVIĆ: Predsednik Republike kao vrhovni komandat izdao je naredbu Vojsci Srbije da bude u pripravnosti, da podigne nivo borbene gotovosti – kako bi mogla da odgovori na svaki zadatak!

10:07

01.11.2022

Podeli vest:

Foto: happtv.rs

Predsednik Srbije kao vrhovni komandant izdao je naredbu Vojsci Srbije da bude u pripravnosti zbog situacije na Kosovu, odnosno da podigne stepen borbene gotovosti na onaj nivo da može da odgovori na svaki zadatak, rekao je danas ministar odbrane Miloš Vučević.

– Predsednik Republike kao vrhovni komandat je izdao naredbu vojsci Srbije da bude u pripravnosti , da podigne nivo borbene gotovosti na onaj nivo da može da odgovori na svaki zadatak. Srbija je ozbiljna država, preduzima odgovornost za sve moguće probleme. Ne bih rekao da je ovo rešeno, sa Kurtijem ne možete biti načisto jer se nikad ne zna. Jutros su izdali prvu opomenu Srbinu za tablice. Ne mogu da verujem da Kvinta nema uticaj na Aljbina Kurtija i administraciju. Deluje da ne žele nikakvu eskalacuju, da ide u formi dijaloga, mi ne možemo biti opušteni, ali želimo dijalog. Vojska Srbija je spremna da izvrši svaki zadatak vrhovnog komandanta. Nikome se sada ne ratuje. Izginuli smo i više nešto je bio i biološki kapcitet – rekao je Vučević gostujući na Televiziji „Hepi“ i  nastavio:

– Kad Srbija priča o miru i stablinosti to ne znači da smo mi slabi, da mogu da nas malteritraju i ponižavaju. Ono što treba da se zna narod jeste da je vojska Srbije mnogostruko jača nego što je bila, zaslužuje respekt i postupa u skladu na državnih vrhom. Treba da radimo na većoj popunjenosti, jačem naoružanju, obuke rezervnog sastava. Mi se ne spremamo za rat, ali ne možemo biti potpuno nepripremljeni za sve što se dešava. Vojska je prva na udaru kad su smetovi, požari, poplave, elementarne nepogode. Plate u vojsci treba da se povećaju za 20 odsto. Moramo dalje o tome da pregovaramo sa predsednikom, njihove porodice treba da se stimulišu, da lakše dolaze do posla. Ako ne ulažemo u našu vojsku, imam strah šta će se dešavati, moramo razumeti zbog čega vojska treba da se osnaži. Čekamo iz Francuske novo naoružanje, ali i iz mediteranske države helikoptere. To je pametna strateška odluka, da se nabavlja najbolje naoružanje sa najjačih meridijana. Namenska proizvodnja je strašan potencijal kada govorimo o našoj municiji. Da pokrene snažnu ekomonsku promenu u Srbiji

On je naveo da „niko ne želi sukobe i ratove, niti mu pada na pamet da se igra takvih igara. Srbija je ozbiljna država i preduzima sve korake da može da odgovori na svaku izazovnu situaciju, odnosno na svaki potencijalni problem“, rekao je ministar.

Dodao je i da ne može da veruje da međunarodna zajednice, pre svege zemlje Kvinte, nemaju uticaja na Aljbina Kuritija i na administraciju u Prištini.
Vučević je poručio da Srbija ne može biti opuštena, ali da se zalaže za dijalog.
On je naveo da je vojska spremna da izvrši svaki nalog Vučića, koji joj je glavnokomandujući, štiteći sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu, „i u to niko ne treba da sumnja“

„Srbija je za dijalog. Bolje je hiljadu dana pregovarati, nego jedan dan biti u tranšeji ili rovu“, ocenio je Vučević.
On je upozorio da kad Srbija priča o miru i stabilnosti, to ne znači da je slaba ili kukavica, jer je njena vojska mnogostruko jača nego što je bila, ali da postupa po nalogu državnog vrha i predsednika.

( HAPPYTV.RS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.