Upozorenje MUP Srbije: Masovan pokušaj prevare preko imejla

11:05

04.11.2022

Podeli vest:

Foto: Pixabay

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije upozorilo je da na i-mejl adrese ustanova i građana masovno stižu „spam“ poruke, lažna obaveštenja da se protiv nekog vodi postupak u vezi sa pedofilijom i drugim krivičnim delima. MUP upozorava da se pdf datoteke u tim i-mejlovima ne otvaraju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala i Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal rade na identifikaciji učinilaca koji masovno šalju poruke poznatije kao „spam“, koje su poslate na veliki broj elektronskih adresa državnih ustanova i drugih pravnih subjekata, kao i privatnih lica, u kojima se primalac obaveštava da se navodno protiv njega vodi postupak u vezi sa pedofilijom kao i drugim krivičnim delima, saopšteno je iz MUP-a.

U zlonamernim mejlovima, koji su poslati sa Gugl servera, u prilogu elektronske poruke nalazi se dokument u pdf formatu u kojem su potpisnici ovih poruka nepoznata lica, koja se lažno predstavljaju kao načelnici uprava ili komandanti jedinica u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, navode iz MUP-a.
„Takođe, u ovim porukama od primaoca se zahteva da u određenom roku odgovori na primljeni mejl, u protivnom mu se preti postupkom pred tužilaštvom ili pretnjom da će navodnu pedofiliju plasirati u medije“, saopštio je MUP Srbije.

Srpska policija navodi i neke od konkretnih primalaca takvih i-mejlova, kao što su biblioteka u Žitištu, MZ „Veljko Vlahović“ u Zrenjaninu, Prekršajni sud u Čačku, više škola širom Srbije, centri za socijalni rad, ali i veliki broj privatnih lica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve eventualne primaoce da ne otvaraju priloge iz ovakvih mejlova, dodaje se u saopštenju MUP-a.

(Sputnjik)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.