BIJELJINAC SARAĐIVAO SA ŠKALJARSKIM KLANOM, UHAPŠEN U NEMAČKOJ: Kokain proizvodio pod zaštitom Eskobarovog kartela

12:45

09.11.2022

Podeli vest:

Foto: Pixels
 Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, zajedno sa pripadnicima Policijske uprave Bijeljina, trenutno u ovom gradu pretresaju objekte i imovinu M.T. iz Bijeljine, koji je uhapšen u Njemačkoj.Kako ekskluzivno otkriva  Srpskainfo, reč je o  Milivoju Todoroviću iz Bijeljine, koji je prema navodima  jedan  od najvećih igrača na tržištu kokaina u Evropi i glavni za uvoz ove droge iz Južne Amerike.

Kako je za Nezavisne potvrđeno iz MUP-a RS, pretresi se izvode po naredbama Suda BiH, a pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH.

Uz navođenje inicijala, iz MUP-a RS su naveli da ga je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, u toku akcije „Transporter“ identifikovala kao pripadnika organizovane kriminalne grupe koja je na međunarodnom nivou prometovala droge.Izvor Srpskainfo ističe da su još prošle godine pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS otkrili da postoji osoba koja je zadužena za nabavku kokaina u Evropi.

– Tokom akcije „Transporter“ kada su uhapšeni Bojan Cvijetić i njegova grupa, otkriveno je da postoji osoba na aplikaciji Skaj, a koja koristi nadimak „Mr. Si“. Utvrđeno je da je on sarađivao sa Cvijetićem, ali i sa Jelenkom Kneževićem, koji je takođe uhapšen u ovoj akciji. Oni su preko njega nabavljali kokain koji su dalje preprodavali – rekao je  sagovornik.

– Istragom su inspektori došli prvo do podataka da ova osoba boravi na području Holandije i Kolumbije, te da u obe države ima svoje ekipe koje su zadužene za drogu, ali i za novac od prodaje narkotika. Inspektori ove uprave su puna tri meseca bez prestanka radili na ovom slučaju i to je dalo rezultate, jer su ga uspeli identifikovati – ističe sagovornik Srpskainfo.

Nakon toga, oni su upoznali Europol o svojim rezultatima i usledio je veliki sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici policija iz 15 država.

MUP Srpske je na tom sastanku prezentovao svoja saznaja i Todorović je tada određen kao jedan od najvažnijih prioriteta i najtraženijih osoba na međunarodnom nivou.

– Nakon toga, Europol je u svojim bazama Skaja proverio njegove kontakte, odnose i relacije i utvrđeno je da je među najvažnijim ljudima u organizaciji proizvodnje i transporta kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije – rekao je naš izvor.

On dodaje da je Todorović imao svoje ljude u svim većim lukama u Evropi i da je droga dolazila i iskrcavana bez većih problema.

– Koliko je bio jak govori i podatak da je drogu transportovao i preko nekih od najvećih aerodroma u Evropi, a gde je imao svoje ljude koji su tu bili zaposleni kao osoblje – ekskluzivno otkriva naš izvor.

Dokaz o kakvom opasnom igraču je reč, jeste i potvrda da je imao zaštitu od kartela „Medelin“, a koji je jedan od najzloglasnijih kartela a koji je osnovao čuveni Pablo Eskobar.

Milivoj Todorović  (47) iz Bijeljine uhapšen je u Frankfurtu prema poternici Tužilaštva BiH zbog sumnje da je kao visokopozicionirani pripadnik međunarodnog narko-kartela povezan sa tzv. „škaljarskim klanom“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju pojašnjavaju da je reč o osumnjičenom koji je pod istragom, a na teret mu se stavlja da je uključen u krijumčarenje i nedozvoljen promet velikih količina opojnih droga iz Južne Amerike prema zemljama EU i dalje prema regionu zapadnog Balkana.

U okviru predmeta sa dešifrovanim Skaj i Anom aplikacijama, na kojem radi Tužilaštvo BiH u saradnji sa partnerskim institucijama iz EU, kao i policijskim agencijama u BiH, ovaj osumnjičeni identifikovan je kao pripadnik organizovane kriminalne grupe, koji se uglavnom nalazi u inostranstvu, gde koordiniše rad lica uključenih u krijumčarenje droge, zbog čega je došao u fokus istrage policijskih agencija iz više zemalja.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama u Nemačkoj, koordiniše aktivnosti povezane sa hapšenjem osumnjičenog, a preduzeće sve potrebne aktivnosti da bi se u što kraćem roku organizovalo izručenje osumnjičenog u BiH s ciljem njegovog daljeg krivičnog procesuiranja.

(Srpskainfo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.