DOŠLO VREME ZA NAPLATU STARIH DUGOVA: Partizan protiv Olimpijakosa posle dvanaest i po godina! Poslednji susret na F4 Evrolige 2010 godine

08:56

10.11.2022

Podeli vest:

Printscreen/yt/Neven Krajisnik

Dvanaest i po godina crno-beli čekaju na naplatu dugova!

Posle pobede nad Panatinaikosom u OAKA Areni, Partizan atinsku turneju u Evroligi nastavlja u četvrtak, utakmicom protiv drugog tamošnjeg velikana Olimpijakosa, koji je crno-belima naneo bolnu ranu na F4 Evrolige 2010. u pariskom Bersiju, gde je grčki tim uz mnogo sreće trijumfovao sa 83:80 posle produžetka i plasirao se u finale Evrolige. Od tog 7. maja 2010. godine ova dva kluba se nijednom nisu sastala, pa je sada, povratkom Partizana u Evroligu, konačno došlo vreme da se otvori nova stranica dvoboja dva nekadašnja šampiona Evrope.

Printscreen/yt/Euroleague Basketball

Bilo je to nezaboravno proleće za crno-bele i posle evropske titule iz 1992. godine najuspešnija Partizanova sezona. Spektakl za spektaklom! Pod vođstvom Duška Vujoševića Partizan je tada osvojio triplu krunu, uz plasman na F4 Evrolige pobedom nad Makabijem u četvrtfinalnoj seriji i nezaboravne atmosfere u “Areni“ u poslednjoj utakmici te serije. Meč sa Olimpijakosom u polufinalu fajnal-fora Evrolige je došao nepune dve nedelje posle antologijske utakmice u finalu (AdmiralBet) ABA lige protiv Cibone u Zagrebu, kada su crno-beli osvojili titulu trojkom Dušana Kecmana 0.6 sekundi pre kraja meča.

Bitno je napomenuti i da je to bio već treći duel Olimpijakosa i Partizana u toj sezoni, s obzirom da su u prvoj fazi takmičenja igrali u istoj grupi. Crno-beli su loše započeli tu evroligašku sezonu, sa tri poraza u prva četiri kola i bilo je sumnji u mogućnosti tog novog, ali odlično izbalansiranog Vujoševićevog tima. Međutim, Partizan je u petom kolu, u krcatom “Pioniru“ dočekao Olimpijakos i taj meč je bio prekretnica za sve ono što se kasnije dešavalo. Crno-beli su slavili sa 86:80 uz 25 poena Rašića, čak 15 skokova Aleksa Marića, povratili samopouzdanje i u naredna dva kola savladali Unikahu u gostima, zatim i Efes u još jednom beogradskom spektaklu. Partizan je grupnu fazu završio sa skorom 5-5, plasirao se u Top 16 kao treći u grupi, ali je u poslednjem kolu ubedljivo poražen od Olimpijakosa u Pireju sa 81:60. Taj meč je odigran 13. januara 2010. i to je bilo poslednje Partizanovo gostovanje u Pireju pre ovog koje predstoji u četvrtak.

Printscreen/yt/Euroleague Basketball

Imajući u vidu taj ubedljiv poraz, zatim činjenicu da je Olimpijakos bio prvi u grupi i u prvoj fazi takmičenja i u Top 16 fazi, crveno-beli iz Pireja su u pariski dvoboj sa Partizanom u polufinalu fajnal-fora ušli kao veliki favoriti. Bila je to ekipa pod vođstvom Panajotisa Janakisa, sa našim Milošem Teodosićem na poziciji plejmejkera, sa Papalukasom, Burusisom, Skorcijanidisom, Kleizom i za Partizan fatalnim Džošom Čildresom.

U odnosu na pomenute susrete iz prvog dela sezone, ekipa Partizana je u ovaj duel sa grčkim velikanom ušla rasterećena bilo kakvog rezultatskog imperativa. Sam plasman na fajnal-for za crno-bele je bio ogroman uspeh, ali kada je meč protiv Olimpijakosa završen, ostao je utisak da je Vujoševićev tim sa Mekejlebom, Rašićem, Kecmanom, Marićem, Veselim, Vranešom, kapitenom Božićem… i mogao i zaslužio još više. Partizan je bio potpuno ravnopravan rival čitavim tokom meča, a na ulasku u poslednji minut regularnog dela Teodosić je sa linije penala doneo Olimpijakosu vođstvo od 65:62.

Partizan je uzvratio trojkom Kecmana, a onda i poenima Mekejleba iz kontre na šest sekundi do kraja za vođstvo 67:65. Janakis je reagovao tajm-autom, Vujošević na drugoj strani odlučio da se ne pravi faul. Do poslednje sekunde je izgledalo da je to prava odluka, jer je Teodosić iz teške pozicije preko Robertsa loše šutnuo za tri poena, promašio je i obruč, ali je sve to neverovatno dobro ispratio Džoš Čildres koji hvata tu loptu i ubacuje je u koš za izjednačenje i produžetak – 67:67!

U dodatnih pet minuta Partizan je konstantno jurio rezultat, imao je priliku za novi produžetak, ali Rašić nije pogodio trojku u poslednjoj sekundi, pa je Olimpijakos rezultatom 83:80 prošao u finale gde je poražen od Barselone. Partizan je u borbi za treće mesto odigrao još jedan odličan meč protiv CSKA, ali je opet poražen u produžetku.

Danas, kao i te 2010. godine, Olimpijakos ponovo ima vrlo jak tim, odlično je započeo sezonu, a to se posebno odnosi na Sašu Vezenkova koji je posle prvih šest kola najkorisniji igrač Evrolige sa prosečnim indeksom 26.3. Partizanov centar Matijas Lesor je drugi na toj listi, odmah iza Vezenkova sa indeksom 22.7, pri čemu je Lesor i najbolji skakač Evrolige sa 9 skokova po utakmici.

Partizanov najveći problem su povrede, a najnovije su doživeli Koprivica i Egzum. Uz odranije povređene Avramovića i Smailagića, trener Obradović neće moći da računa ni na reprezentativce Danila Anđušića i Uroša Trifunovića, Papapetru je imao povišenu temperaturu uoči ovog meča, pa će Partizanova rotacija u Pireju biti maksimalno skraćena.

Sportske.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.