PRVA PREDSEDNICA SLOVENIJE: Nataša Pirc Musar vozi motor, hobi joj je boćanje i sakuplja figurice sova!

08:57

14.11.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT

U drugom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji Nataša Pirc Musar pobedila je protivkandidata Anžea Logara. Želim da Slovenija postane zemlja u kojoj će mladi želeti da ostanu, poručila je Pirc Musar koja je aktivna na društvenim mrežama, mada ima daleko manje pratilaca od svog prethodnika. Nova predsednica je pravnik, vlasnik tri kompanije i sakuplja figurice sova, koje voli jer simbolizuju mudrost.

Nataša Pirc Musar je prva žena predsednik Slovenije, a do svog cilja došla je bez partijske infrastrukture koja je podržavala njenog protivnika.

Rođena je 1968. godine u Ljubljani u radničkoj porodici. Detinjstvo je provela u Kamniku, a sada živi u Radomlju.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Ljubljani 1992. godine, a 23 godine kasnije doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beču.

Prvi posao joj je bio na nacionalnoj televiziji, a nakon šest godina prešla je na POP TV. U julu 2004. Narodna skupština ju je prvi put izabrala za poverenika za informacije, a drugi petogodišnji mandat na ovoj funkciji završila je 2014. Od tada se bavi advokaturom.

Foto: Pritnscreen/YT

Kao i Borut Pahor, i ona je aktivna na društvenim mrežama, mada ima daleko manje pratilaca od njega. Na Tviteru ima više od 54.000 pratilaca, skoro upola manje od odlazećeg predsednika, a 2.209 na Instagramu, što je 60 puta manje od Pahora.

Kod kuće ima dve čivave i kolekciju figurica sova koje sakuplja dvadesetak godina. Ovu pticu, kaže, voli jer je simbol mudrosti. Hobi joj je i boćanje, kao i vožnja motora.

Ima 273.000 evra štednje u banci i finansijskih ulaganja, vlasnica je 145 akcija „Krke“, vrednih nešto više od 62.000 evra po kursu od petka.

Suvlasnik je tri kompanije (Advokatska kancelarija Pirc Musar & Lemut Strle, Info kuća, Ruska dača), ukupna knjigovodstvena vrednost akcija iznosi 212.000 evra. Suvlasnica je i porodične kuće u kojoj živi sa suprugom Alešom.

Aleš Musar se obogatio na početku privatizacije državnih firmi, ali Nataša Pirc Musar tvrdi da je sve bogatstvo zarađeno pošteno i legalno. Imaju sina Maksa koji je student mašinstva. Odnedavno žive u Radomlju, na severu Slovenije.
(RTS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.