DOK SE „BG VOZ” NE PROŠIRI DO PANČEVA Četiri voza od Pančeva do Beograda od sredine decembra

12:23

14.11.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT

Dok se „BG voz” ne proširi do Pančeva, od sredine decembra biće uvedena četiri voza do tog grada: dva će ići ujutru, a dva posle podne – najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na sednici Skupštine Srbije, dodajući da se do tog dogovora došlo nakon sastanka s gradonačelnikom Pančeva i direktorom „Srbija voza”.
– Da bi se „BG voz” proširio do Pančeva, neophodno je da se kupe tri nove garniture voza, što bi Grad Pančevo koštalo 300 miliona dinara godišnje, a neophodno je i da se promene propisi – rekao je Vesić.
On je podsetio da je zajedno sa Sinišom Malim, dok su bili u gradskoj vlasti, insistirao na proširenju „BG voza” do Pančeva, jer je u tom gradu otvoreno nekoliko fabrika, otvorena su nova radna mesta, veći je broj studenata koji žive u tom gradu, a studiraju u Beogradu i imaju potrebu da se svakodnevno prevezu do glavnog grada.
Naime, do zahteva za uspostavljanje direktne železničke linije između Beograda i Pančeva koja bi funkcionisala putem „Beovoza” došlo je ovih dana nakon protesta pančevačkih studenata zbog poskupljenja autobuskih karata do Beograda.
Podsetimo, sve do 2010. godine postojala je linija između Beograda i Pančeva koja je kroz sistem „Beovoza” funkcionisala kao prigradska linija pod ingerencijom Železnice Srbije. U međuvremenu je došlo do ukidanja „Beovoza” zbog nerentabilnosti, ali i rekonstrukcije beogradskog Pančevačkog mosta i od tada nema direktne železničke linije.
Dok je postojao „Beovoz”, veza s Beogradom formirana je na relaciji Pančevački most – Pančevo. U međuvremenu, 2010. godine je pokrenuta beogradska gradska železnica „BG voz”, pod ingerencijom Skupštine grada Beograda, koja saobraća do Ovče.
To znači da Pančevci železnicom mogu doći do Beograda tako što dođu do Ovče, odakle presedanjem na „BG voz” mogu da dođu do centra Beograda. To znatno komplikuje situaciju i odvraća veliki broj putnika od korišćenja železnice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.