VUČIĆ U OSLU: Norvežani ponudili tri rešenja za energetiku, potrebne promene u javnim preduzećima

17:02

28.11.2022

Podeli vest:

printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Oslu da je sa norveškim domaćinima razgovarao o Kosovu i Metohiji, ali i prioritetno o bilateralnim odnosima, pre svega u energetici, u kojoj, kaže, moramo da ostvarimo značajan napredak, u čemu mogu da nam pomognu partneri iz Norveške. Norvežani su ponudili tri rešenja, koja podrazumevaju velike promene u javnim preduzećima.

„Razgovarali smo o svim važnim temama, za nas je pitanje KiM od ogromnog značaja. Razgovarali smo suštinski o tome, jer Norveška bolje, tačnije i preciznije od svih, dijagnostikuje stanje na terenu, razume situaciju i prati sve. Oni su neko ko čuva mir u 20. i 21. veku, po završetku višedecenijskih sukoba koje su imali i to poštuju“, rekao je Vučić u izjavi novinarima, posle razgovora sa zvaničnicima u Oslu.

Bilo je, kaže, reči o poslednjim razgovorima o KiM i rezultatima dogovora, o neophodnosti da se sačuvaju mir i stabilnost, te o procesu dijaloga.

„Ja, kao i obično, nisam prebacivao krivicu na drugu stranu, već sam se trudio da ukažem koliko je više poverenja potrebno da na drugačiji način razgovaramo o budućnosti. Oni će nastaviti da prate taj proces“, rekao je Vučić i dodao da je Norveška zainteresovana i za situaciju u BiH.

Preneo je da su, prioritetno, razgovarali o bilateralnim odnosima, najviše u vezi sa energetikom.

„Ministarka Dubravka Đedović imala je svoje razgovore, večeras imamo skup sa kompanijama i savetnicima zainteresovanim da pomognu ili da ulažu u našu zemlju. Video sam kod svih sagovornika ogromnu zainteresovanost za rešavanje energetskih problema ne samo u Norveškoj, već i u Evropi, na Zapadnom Balkanu, i razgovarali smo kako da u regionu zajednički rešavamo probleme“, rekao je Vučić.

To su, kaže, pitanja kako obezbediti napredak i velika ulaganja, kako da uložimo u obnovljive izvore energije, da bi nam bili čistiji voda i vazduh.

„To nije pitanje jednog dana, već godina pred nama“, ukazao je Vučić i naveo da je za više obnovljivih izvora energije potrebeno obezbediti balans, izgraditi hidrocentrale…

Zato nam je, kaže, Norveška od izuzetnog značaja, ukazujući da je norveški Ristad najbolji tim na svetu.

„Moramo da budemo uspešni u energetskom sektoru“ 

„Mnogo teških stvari je pred nama, ali to moramo da uradimo da bismo bili uspešni u energetskom sektoru kao u drugim, na primer u javnim finansijama. Moramo u tome da se takmičimo, ne samo za ovu zimu. To nije samo pitanje nafte i gasa, već kompletne mreže. Mnogo toga moramo da uradimo kod sebe, u svojim navikama, da uložimo novac i radićemo na tome, da obezbedimo budućnost građana Srbije“, poručio je Vučić.

Primetio je da uz ulaganja u čistije izvore energije, moramo da pronađemo način da sačuvamo svoje resurse.

„Ne možete da koristite srpski vetar, sunce, naše tlo, zemlju, a da možete jednako da izvezete u bilo koju zemlju. Obaveza je da to ostane u Srbiji, mora da postoji uvek preče pravo, po normalnim, racionalnim, cenama na zašu zemlju, pa sve drugo. Ako možete da se uklopite, a ako ne, da nađemo nekoga ko može da se uklopi u to“, rekao je Vučić.

Potrebne promene u javnim preduzećima

Predsednik Srbije potvrdio je da je završena studija o razvoju energetskog sektora i preneo da su Norvežani ponudili tri rešenja, koja podrazumevaju velike promene u javnim preduzećima.

Kako je preneo novinarima u Oslu, studija je napravljena na nekoliko stranica i to jednostavno, precizno, bez filozofije za razliku od naših strategija koje se, kako kaže, pišu na 200 strana.

„Kod nas je to spisak lepih želja i ono što se nekome dopada, ali je najmanje šta je to konkretno što treba da uradimo. Ovde su jasno rekli šta treba da se uradi, šta da se promeni ukoliko hoćemo da budemo uspešni. Ovo vam je kratkoročno, ovo vam je srednjeročno, ovo dugoročno i to je to na nekoliko stranica“, ispričao je predsednik.

Ističe da su prvi koraci bolni, a jedan od onih koji nije lak jesu velike promene u javnim preduzećima.

„Dovesti ljude sa različitim načinom razmišljanja“ 

Predsednik ističe da su samo za jedno od naših četiri ili pet glavnih preduzeća u sferi energetike rekli da nije neophodna promena rukovodstva, dok su za sve ostale rekli da moramo da promenimo ljude, da dovedemo ljude sa različitim načinom razmišljanja.

Na pitanje kada bi to trebalo da se uradi, Vučić kaže da je trebalo juče. „U najkraćem mogućem periodu, ali moramo da znamo šta želimo“, dodao je Vučić.

Kako kaže, Norvežanima je srpska delegacija ponudila da nekog od njihovih ljudi pošalju da preuzmu izvršnu funkciju, što oni ne rade i pretpostavlja da ne žele da urade.

„Ali time smo želeli jednu stvar da pokažemo da, za razliku od svih drugih na političkoj sceni Srbije, nama to nije mesto za otimanje para i za partijsku kasu ili da bude partijska prćija, nama je to mesto koje treba da bude uspešno preduzeće koje u budućnosti treba da donosi profit i dobrobit Srbiji“, kazao je predsednik Vučić.

Istorijske teme zbližavaju dva naroda

Vučić je rekao da se u Norveškoj razgovaralo i o istorijskim temama koje zbližavaju dva naroda.

„Preko 3.000 jugoslovenskih partizana od toga 2.840 Srba je poginulo na teritoiriji Norveške i to je nešto što zbližava uvek Beograd i Oslo, Srbiju i Norvešku“, podsetio je predsednik.

Najavio je da srpsku delegaciju večeras očekujue važan biznis forum gde će ministarka  Dubravka Đedović i on, kako je kazao, pokušati dodatno da približe Srbiju norveškim investitorima.

„Sutra idemo u Trondhajm koji je univerzitetski i naučni centar i verujem da ćemo moći mnogo toga da naučimo. Moraću da molim da naši timovi iz Vlade posete Trondhajm i da vidimo da li mi možemo od Novog Sada, Niša i Kragujevca da napravimo takve centre“, poručio je predsednik Vučić.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.