PREMINUO SRPSKI PESNIK I KRITIČAR RAJKO PETROV NOGO U 78. GODINI Predsednik Aleksandar Vučić uputio telegram saučešća

13:24

29.11.2022

Podeli vest:

printscreen/RTS

Srpski pesnik, esejista i kritičar Rajko Petrov Nogo preminuo je u 78. godini. Ostaće upamćen kao autor brojnih knjiga za odrasle i decu, kritika, eseja.

Rajko Petrov Nogo rođen je po završetku Drugog svetskog rata, 13. maja 1945. godine u Boriji, malom mestu u Opštini Kalinovik, u staroj Hercegovini.

Kao dečak preselio se u Sarajevo i tu započeo školovanje. Osnovnu i učiteljsku školu završava u tom gradu, kao i Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na tamošnjem Filozofskom fakultetu. Magistrirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Radio je kao urednik u izdavačkoj kući „Veselin Masleša“ i BIGZ-u. Predavao je poeziju i kritiku na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i dopisni član SANU. Bio je član Udruženja književnika Srbije, kao i Senata Republike Srpske.

Objavio je više od 50 knjiga, a dobitnik više od 20 nagrada.

Autor je njiga poezije: Zimomora (1967), Zverinjak (1972), Rodila me tetka koza, pjesme za djecu (1977), Bezakonje (1977), Planina i počelo (1978), Koliba i tetka koza, pjesme za djecu (1980), Na kraju milenija (1987), Lazareva subota (1989), Lazareva subota i drugi dani (1993), Na kapijama raja (1994), Lirika (1995), Malo dokumentarnih detalja (1998), Nek pada snijeg gospode (1999), Najlepše pesme Rajka Petrova Noga (2001), Neodremano oko (2002), Nije sve propalo (2004), U Vulovome dolu (2005), Ječam i kaloper – glosa (2006), Ne tikaj u me (2008), Čovek se vraća kući (2010), Preko pepela (2015).

Za svoju poeziju nagrađivan je Brankovom, Zmajevom, Isidorinom nagradom, nagradom „Đura Jakšić“, „Milan Rakić“, „Branko Miljković“, „Sveti Sava“, „Jovan Dučić“, „Branko Ćopić“, „Princ riječi“, „Zaplanjski Orfej“, „Zlatni krst kneza Lazara“, „Skender Kulenović“, Vitalovom nagradom „Zlatni suncokret“…

 

Predsednik Vučić: Rajko Petrov uvek bio uz svoj narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća u kojem kaže da je sa tugom primio vest o smrti pesnika Rajka Petrova Noga, člana Udruženja književnika Srbije i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, čoveka i patriote koji je na tragu Dučića i Kočića ispisao neke od najlepših i najupečatljivijih stihova u opisu našeg nacionalnog duha i stradanja.

„Potekao sa krša koji pamti najkrvaviji period naše istorije u 20. veku, Rajko Petrov je taj iskonski naboj srpskog prkosa i opstanka na jedinstven način pretočio u brojne književne forme. Naš narod zapadno od Drine, od Krajine do Republike Srpske, uvek je imao najveću podršku u Nogovom stihu i reči. Njegova percepcija stvarnosti kao odraza nikada zaceljenih rana prošlosti, verno je odslikavala naš etos i karakter, ideale i nacionalne zanose, svu dubinu patnje i praštanja, ali i uzdizanje nakon padova i razočaranja, poraza i bola. I upravo je taj epski naboj, tako moćan u njegovom pesničkom izrazu, bio podstrek našem narodu u najtežim trenucima, kojih je bilo tako mnogo u savremenoj istoriji.“, navodi se u telegramu.

Predsednik Vučić napominje da je Petrov Nogo uvek bio uz svoj narod, plamen njegove reči žestoko je unosio ohrabrenje i nadu, vraćajući svako naše posrnuće na put duhovne pobede, na predačku stazu kojom je oduvek bilo najteže hoditi i kojom su išli samo oni najhrabriji i najponositiji među nama.

„Njegove poruke ostaju uklesane u nacionalno biće našeg naroda, kao večita arhetipska iskra slobodarstva i heroizma koja će nastaviti da inspiriše i buduće naraštaje. Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima Nogove reči. Neka počiva u miru“, navodi se u predsednikovom telegramu saučešća.

(RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.