SKANDALOZNA IZJAVA NEMAČKOG AMBASADORA U PRIŠTINI: Uputio najstrašnije pretnje srpskom narodu i Srbiji

18:30

20.12.2022

Podeli vest:

Printscreen/YT

Nemački ambasador u Prištini uputio je najstrašnije pretnje srpskom narodu i Srbiji, direktno se stavljajući na stranu albanaca i Kurtijeve vlasti koja sprovodi teror nad Srbima.

Ambasador sebi je dao za pravo da komanduje srpskom narodu i odlučio da barikade moraju biti uklonjene do 25. decembra. Ovo je najbrutalnija pretnja upucena Srbima još od 1999. godine i jedino što je preostalo našem narodu jeste da brani svoja ognjišta i da veruje svojoj državi u ovim teškim vremenima.

Dakle, prema najavama Jorana Rode pre katoličkog Božića kreće nemački udar na srpska ognjišta.

– Naš stav je jasan. One su nelegalne i oni koji su ih postavili treba da ih uklone što pre. Kfor je tu i obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodno kretanje. Tako da sam optimista da će se to realizovati, nadam se što pre, jer poslednje što nam treba je dalja eskalacija situacije – rekao je Rode.

– Oni koji su odgovorni za barikade treba dobro da razmisle da time nanose štetu svom stanovništvu – rekao je Rode.

Nemački ambasador u Prištini je zahtev Beograda Kforu za povratak srpskih snaga na KiM ocenio kao „apsurdan i neprihvatljiv“.

Rode je rekao da je stav Nemačke jasan u vezi sa tim zahtevom, a prema njegovim rečima, isti stav imaju i SAD.

– Kao što znate, moj ministar je to jasno rekao, to je neprihvatljiv zahtev. Jednostavno rečeno: apsurdan zahtev. Imamo Rezoluciju 1244. Postoji nekoliko paragrafa koji su primenjeni u tadašnjoj situaciji – rekao je Rode.

On je dodao da Nemačka i sve zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i da je, kako je naveo, „nezamislivo da bismo u nezavisnoj zemlji uradili nešto protivno željama nezavisne zemlje“.

Rode smatra da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Priština preuzela, ali je dodao da „nije cilj formiranje još jedne Republike Srpske“.

Naveo je da je predlog statuta ZSO pripremila nemačka nevladina organizacija Ebert fondacija, zajedno sa Evropskim institutom za mir i istakao da je taj predlog u skladu sa odlukom ustavnog suda u Prištini iz 2015. godine.

(Novosti)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.