VUČIĆ IZ BAKUA POSLE SASTANKA S ALIJEVIM: Ne postoji način da se okrenemo jedni protiv drugih, nema pritiska i mogućnosti

14:05

21.12.2022

Podeli vest:

Printscreen/Instagram buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Predsedničkoj palati u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Predsednici Vučić i Alijev su razgovarali pre svega o saradnji u oblasti energetike i unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Predsednik Vučić se na početku svog obraćanja posle sastanka zahvalio predsedniku Azerbejdžana na dobrodošlici.

– Svaki put kad dođem ovde vidim ogromne promene. Nekome to ko je odavde možda zvuči glupo ali je to stvarno tako. Svaki put vidim neverovatan napredak i želim da vam čestitam na tome. Naša delegacija i ja kao lični prijatelji vam čestitamo. U savremenom svetu je malo mesta gde možete da vidite takav ubrzani progres kao ovde – rekao je Vučić.

Vučić je istakao snagu rukovodstva Azerbejdžana i rekao kako ima dobro vizionarsko rukovodstvo.

– Tako je kad neko domaćinski i sa ljubavlju vodi svoju zemlju kao Alijev. Razgovarali smo o svim oblicima saradnje, izgradili smo ozbiljno i čvrsto prijateljstvo.

Kaže da je predsednik Alijev pokazao kolika je razlika između njega i drugih zemalja koje imaju izvore energije.

– Ovo sam rekao jer osećam istinsko poštovanje prema Alijevu. Razgovarali smo o svim oblicima saradnje, ne postoji način da se okrenemo jedni protiv drugih, nema pritiska i mogućnosti, jedni drugima podržavamo teritorijalni integritet i zahvalan sam jer razumeju naše poteškoće. Zahvalan sam Alijevu jer mogu od njega da preuzmem znanje i naučim mnogo toga o budućnosti. Zajednički smo analizirali moguća polja saradnje. U energetici imamo puno prostora za saradnju. Već razgovaramo kako bismo mogli da napravimo naše transimisione sisteme – rekao je Vučić i istakao da zajedno dve zemlje imaju veliki potencijal.

Napominje da će dve delegacije češće boraviti u Srbiji i Azerbejdžanu.

– Imao sam plodan razgovor i sa vojnim ministrom, mnogo toga smo spremni da razmenjujemo. Gledamo kako zajednički da napredujemo, da držimo sa drugima korak a da opet budemo nezavisni – rekao je Vučić i dodao:

– Mnogo toga smo naučili i o samom delovanju vojske od Azerbejdžana, ovo je teško vreme, moramo da budemo spremni da uvek sačuvamo našu zemlju.

Predsednik je rekao da moramo da vidimo kako da sami sebe sačuvamo u ovim vremenima, za koje, kako kaže, ne veruje da će biti mnogo bolja u budućnosti.

Vučić se jednom se zahvalio na dobrodošlici i pozvao Alijeva da poseti ponovo Srbiju, napominjući da uvek vrlo rado dolazi u Baku i da je veoma zadovoljan ovom posetom.

Alijev: Postoje nove mogućnosti za buduću saradnju

Predsednik Azerbejdžana je rekao da su napredak i razvoj Srbije na njega ostavili veliki utisak, kao i vizionarska politika predsednika Vučića.

– Moj dragi prijatelj je prihvatio moj poziv i došao, što je pokazatelj dinamike našeg odnosa koji je pozitivan. želimo da se naši bilateralni odnosi brzo razvijaju. Srbija i Azerbejdžan su strateški partneri. Postoje i nove mogućnosti za buduću saradnju. Mi smo samodovoljni, oslanjamo se na svoje resurse i vodimo nezavisne politike – rekao je Alijev.

Kako kaže, dali su instrukcije članovima timova da sprovedu odlike koje su doneli.

Oni su se poslednji put susreli u Beogradu u novembru.

(Kurir.rs)

Ne propustite:

PREDSEDNIK VUČIĆ POSETIO CENTAR HEJDAR ALIJEV: Svaki put me impresionira, duh velikog vođe i državnika vidljiv u svakom kutku

VAŽNA POSETA PREDSEDNIKA SRBIJE AZERBEJDŽANU Vučić sa ministrom vojne industrije o energetskim i vojno tehničkim pitanjima

VUČIĆ IZ BAKUA ODGOVORIO NA NEMAČKE PRETNJE: Sad vidimo da Kurti nije sam, a mi ćemo biti uz svoj narod

PREDSEDNIK SRBIJE STIGAO U BAKU: Vučić započeo dvodnevnu radnu posetu Azerbejdžanu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.