MALO POZNATI DETALJI IZ ISTORIJE KAČAREVA PREDSTAVLJENI U DOMU KULTURE: Obeleženo 230 godina od naseljavanja ovog banatskog mesta

10:52

24.12.2022

Podeli vest:

Privatna arhiva

Povodom jubileja 230 godina od naseljavanja Kačareva, u Domu kulture „Bratstvo – jedinstvo“ istoričar Nikola Miloševski održao je predavanje posvećeno istorijatu ovog banatskog mesta. Prisutni su bili u prilici da čuju malo poznate detalje o naseljavanju ovog mesta krajem 18. veka, razvoju tokom 19. veka i teškim pitanjima u 20. veku.

– Istorijat Kačareva po mnogo čemu se razlikuje od istorijata drugih okolnih naselja. Nastalo nakon austro-turskog rata 1788-1791. koji je u našem narodu ostao zabeležen kao „Kočina krajina“, naselje je prvenstveno imalo svrhu jačanja Banatske vojne granice koja je na prostoru Južnog Banata formirana dvadesetak godina ranije, 1764. godine. Austrijski car Leopold II 1791. donosi osnivački dokument, koji je sledeće godine u praksi realizovan doseljavanjem stanovništva u naselje koje dobija ime Franzfeld, jer je preminulog Leopolda II u toku tog kratkog perioda nasledio Franc I – rekao je na samo početku predavanja istoričar Nikola Miloševski.

Osim vojnog značaja i dolaska novih stanovnika, uglavnom graničara, od pustare koja je do tada bila na mestu današnjeg Kačareva nastalo je poljoprivredno naselje čiji su stanovnici doprinosili državnoj ekonomiji.

– Važna činjenica jeste da su Franzfeld osnovali Nemci i da je naselje do kraja Drugog svetskog rata ostalo gotovo etnički čisto nemačko evangelističko naselje. Njih su svakako na preseljenje sa nemačkih poseda Habzburške monarhija motivisali ekonomski razlozi – potraga za boljim životom. Svaka naseljenička porodica dobijala je kuću i određenu količinu zemlje i stoke. Oni su se tokom 19. veka vredno bavili poljoprivredom i pažljivo birali sorte koje bi mogli lako i po dobroj ceni izvoziti. Ubrzo su u drugim mestima stanovnici morali da priznaju realnost da Franzfeld ekonomski brže napreduje – kaže za „Pančevac“ Miloševski.

Izgled današnjeg Kačareva odražava karakteristike planske izgradnje koja je započeta pre 230 godina, istakao je naš sagovornik.

– Nakon ukidanja Banatske vojne granice 1872. godine, i Kačarevo, poput ostalih mesta u Južnom Banatu, uključeno je u regularne političko-ekonomske tokove. Njegovi stanovnici nisu više imali graničarsku obavezu. Dvadesetak godina kasnije, 1894. godine otvorena je pruga Pančevo – Zrenjanin, koja i dan danas prolazi jugozapadnom ivicom naselja. U neposrednoj blizini te pruge, kao i druma koji vodi prema Pančevu, krajem 19. veka započelo je formiranje svojevrsnog malog industrijskog jezgra, nekarakterističnog za sela koja se prevashodno bave poljoprivredom. Ono će, između dva svetska rata, dostići svoj vrhunac, te će u Kraljevićevu (od 1924. naselje menja ime) raditi desetak manjih ili srednjih fabrika.

Početak Drugog svetskog rata doneo je velike promene, koje su se odrazile na život stanovnika.

Taj period svakako ostavlja izuzetno gorak ukus, ali važan deo predavanja morao je biti posvećen demistifikovanju uloge Nemaca i njihove sudbine nakon rata. Kratko rečeno, bio je to proizvod nesrećnih, globalnih istorijskih okolonosti na koje običan čovek nije mogao da utiče, kao što na te daleke događaje mi ne možemo uticati – zaključio je Miloševski.

Tokom završnog dela tribine „230 godina od naseljavanja Kačareva“ vođen je dijalog o vremenu druge polovine 20. veka. Pažnja je posvećena fabrici mlinskih postrojenja „Milan Premasunac“ koja je u FNRJ važila za jednog od najvećih proizvođača te vrste proizvoda, kao i infrastrukturnim projektima koji su izgrađeni tokom proteklih decenija i onima koji nas očekuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.