Jedno od najčešće prisutnih jela na prazničnoj trpezi je, svakako, sarma. Gotovo da ne može da prođe slavlje, naročito u zimskom periodu, bez ovog tradicionalnog jela.
Ovo je rcept za domaću sarmu od kiselog kupusa koju će uspeti da naprave i manje iskusne domaćice.
Sastojci:
Kiseli kupus
500 g mešanog mlevenog mesa
2 manje glavice crnog luka
Šolja pirinča
Suva rebra
So, biber, lovorov list
Priprema:
Dve glavice crnog luka kratko propržite. Dodajte 500 grama mešanog mlevenog mesa, so i biber. Šolju pirinča properite u vodi, i pridružite mesu. Smanjite temperaturu i uz neprestano mešanje pržite dva minuta.
Listove kupusa properite u par voda ako su mnogo kiseli i nožićem im stanjite drške radi lakšeg oblikovanja sarmi.
Sipajte kašiku fila na srednji deo lista, prvo savijete donji deo preko mesa, pa bočni, urolate do kraja i drugu bočnu ušuškate prstima. Listom kiselog kupusa obložite posudu, poređajte sarme, pa preko suvo meso i lovorov list.
Sipajte vodu, pokrijte listovima kupusa i stavite na ringlu. Kada voda provri, smanjite temperaturu i krčkajte poklopljenu sarmu pola sata. Zatim je otklopite i prebacite u rernu, te pecite sat vremena 200 stepeni.