63 MEĐUNARODNE POTERNICE SUDA BIH: 11 Srba koji su osuđeni za ratni zločin i za još 52 protiv kojih su podignute optužnice

11:58

06.02.2023

Podeli vest:

printscreen/YT

SARAJEVO – Sud Bosne i Hercegovine raspisao je međunarodne poternice za ukupno 11 osoba pravosnažno osuđenih za ratne zločine, kao i za još 52 protiv kojih su podignute optužnice pred odeljenjem za ratne zločine, preneo je danas portal Klix.ba pisanje agencije Fena.

Istovremeno, poternice su raspisane za 19 pravosnažno osuđenih pred odeljenjem za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, kao i za još 34 osobe optužene pred tim odeljenjem.

Prema podacima koje je dostavio Sud, od ukupno 11 osuđenika za ratne zločine koji su nedostupni pravosuđu, odnosno zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, sedam ih je pravosnažno osuđeno za zločine protiv čovečnosti – Momir Savić, Mirko Todorović, Mićo Jurišić, Boško Lukić, Miroslav Duka, Dragomir Kezunović i Dragan Marijanović.

Istovremeno, poternice su raspisane za Novakom Đukićem, Jozom Đojićem i Ilijom Jurićem koji su pravosnažno osuđeni za ratne zločine protiv civila, te za Sakibom Mahmuljinom, koji je osuđen za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv zarobljenika.

Kada se radi o kategoriji optuženih za ratne zločine, devet ih je optuženo za genocid, 26 za zločine protiv čovečnosti, 15 za ratni zločin protiv civila i dve osobe za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sud BiH je agenciji Feni dostavio podatke u odgovoru na upit u vezi s pojavom da osuđenici ili optuženici za teška krivična dela, neretko, izbegavaju služenje kazne, te zahvaljujući dvojnom državljanstvu ili drugim okolnostima nastavljaju život u drugim zemljama.

(Pančevac/klix.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.