PANČEVAC PITA ZA NIKOLU SA KOTEŽA: Mogu li i očevi da odu na porodiljsko odsustvo?

09:02

14.03.2023

Podeli vest:

Pixabay

Supruga je u drugom stanju, ali postoje određene okolnosti zbog kojih ne bi mogla dugo da bude na porodiljskom odsustvu. Štaviše, odgovaralo bi joj da počne da radi što pre to bude moguće. Zanima nas kakva su pravila u ovakvim slučajevima, odnosno da li zakon dozvoljava da otac uzme porodiljsko odsustvo nakon porođaja supruge? Čuli smo da to postoji, ali nismo sigurni da li sve porodice imaju to pravo i koji bi uslovi trebalo da se ispune da bi se ono steklo. Nismo uspeli na internetu da pronađemo pouzdane i proverene informacije, pa vas molimo za pomoć”, napisao nam je Nikola M. sa Koteža.

Odgovor: Kao prvo, vrlo je važno napraviti razliku između termina „porodiljsko odsustvo“ i „odsustvo radi nege deteta“.

Na portalu eUprava objašnjavaju da na porodiljsko odsustvo ide žena koja je u radnom odnosu (na neodređeno ili određeno vreme), i to najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre predviđenog termina za porođaj. Termin porođaja određuje lekar koji vodi trudnoću. Ako je žena angažovana van radnog odnosa, ona nema pravo na korišćenje porodiljskog odsustva. Otac može koristiti porodiljsko odsustvo samo u posebnim slučajevima: ukoliko je majka napustila dete, umrla ili iz nekog opravdanog razloga ne može da koristi porodiljsko odsustvo (npr. majka deteta je na izdržavanju kazne zatvora ili je teže bolesna). Naravno, da bi koristio ovo pravo, otac mora biti u radnom odnosu na određeno ili neodređeno vreme. Porodiljsko odsustvo majke ili oca prestaje kada dete napuni tri meseca života.
S druge strane, odsustvo sa rada radi nege deteta je pravo na odsustvo koje počinje od trenutka završetka porodiljskog odsustva, a traje najduže 365 dana (od trenutka otvaranja porodiljskog) ako su u pitanju prvo i drugo dete, odnosno dve godine ako se radi o trećem i svakom narednom detetu. Ovo pravo može da ostvari jedan od roditelja, shodno međusobnom dogovoru.
Ako ste na porodiljskom odsustvu ili odsustvujete sa rada da biste negovali dete, imate pravo na naknadu zarade. Naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta možete primati 365 dana za prvo i drugo dete. Nakon rođenja trećeg i svakog narednog deteta naknadu primate dve godine.
Majka i otac deteta ne mogu u isto vreme koristiti porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta.

(Pančevac)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.