VELIKA SRPSKA SVETINJA U SELU TAVNIK: Manastir Voljavča, prema predanju, ima čudotvorne moći!

16:30

23.05.2024

Podeli vest:

RINA.rs

Na pola puta između Kraljeva i Čačka u samom srcu Srbije , selu Tavnik, nalazi se jedna od velikih pravoslavnih svetinja. Manastir Voljavča pod svojim okriljem ima staru crkvu brvnaru i drugu iz 19. veka. Prema predanju crkvu-brvnaru podigao je Arsenije III Čarnojević kada je prilikom Velike seobe Srba zastao u selu Tavnik i ugledao mali manastir za koji se nije znalo ko i kada ga je podigao. On je tu sagradio i malu crkvu i tada su se svi Srbi koji su krenuli sa njim, sa malo hrane i decom u naručju tu i pričestili.

RINA.rs

Prema narodnom verovanju koje se prenosi sa koleno na koleno kada su Turci stigli u ove krajeve i pronašli ove bogomolje, srušili su sve do temelja. Od crkve brvnare i nekadašnjeg manastira na čijim temeljima je podignuta, ostao je samo jedan kamen i kivot nepoznatog svetitelja za koji se veruje da ga je tada sa Kosova patrijarh Arsenije doneo, a kraj tih moštiju narod prepričava da su se neretko dešavala čudesna iscelenja.

RINA.rs

– To nije bio običan kamen, već je iz njega tekla voda kojom se narod ovih krajeva vekovima lečio. On je postojao i pre Velike seobe Srba, a svi su ga poštovali kao svoju svetinju. Posle je manastir bio napušten i izvor je presušio, međutim kada su polovinom prošlog veka monahinje došle u obnovljeni manastir, posle nekoliko dana sipale su vodu u kamen i izvor je ponovo potekao, pričaju stariji meštani sela Tavnik.

RINA.rs

Danas se na samom ulazu u manastir nalazi kamena česma sa koje teče voda, a mahom po nju dolaze momci i devojke koji žele da pronađu svog bračnog druga, jer se veruje da im veliki sveci u tome ovde pomažu.

RINA.rs

Tokom istorije crkva brvnara još nekoliko puta bila je rušena, ali i ponovo podizana. Ono što je specifično jeste činjenica da su ikonostas unutar crkve radili umetnici iz Rusije koji su posle revolucije 1917. godine spas od Lenjina našli upravo u srcu Srbije.

RINA.rs

– Druga crkva koja se nalazi u krugu manastira posvećena je velikoj svetiteljki Svetoj Petki, izgrađeba je 1967. godine zahvaljujući prilozima bračnog para Novaković, dodaju meštani.

(Pančevac/RINA)

U MAGLIĆU SE DANAS I SUTRA ODRŽAVA RIBOLOVAČKI BOILA KUP: Učestvovaće ukupno 14 ekipa iz cele Vojvodine! VIDEO

DANAS JE VELIKA SUBOTA: Žene danas ne treba da rade ručne radove, a veruje se da treba učiniti i neko dobro delo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.